reklama

Výzkumníci podle server Daily Mail zjistili, že spaní bez pyžama je nejen pohodlné, ale že také dochází k regulaci teploty pokožky, což zabraňuje nočnímu buzení. Nahota také udržuje bakterie, kterým se daří v teplých vlhkých oblastech, na uzdě, takže díky tomu dochází k posílení imunitního systému. Nahota při spánku zabrání u žen vzniku kvasinkových infekcí. Muži by měli vynechat oblečení pro maximální produkci spermií.

Podle jedné ze studií pomáhá i sebemenší chlazení kůže člověku upadnout do hlubšího spánku, Ochlazení těla je obzvláště přínosné pro seniory. Výzkum potvrzuje předchozí studie, podle kterých teplejší kůže narušuje spánek jak u lidí i zvířat.

Pokud je tělo v noci chladnější, dochází k zvyšování metabolismu. Tělo má také potřebu vytvářet více tepla, a zcela logicky na to musí vydat nějakou energii navíc. Ve chvíli, kdy je tělo nahé, pak také může pokožka lépe dýchat, což je důležité zvláště pro ženy.

Kromě toho, že nahé tělo v noci rychleji spaluje tuky, zvyšuje hladinu růstových hormonů a snižuje hladinu kortizolu, díky čemuž má člověk po ránu více energie. Pokud je spánek přerušovaný, v těle začne vznikat další kortizol, což zvýší chuť k jídlu a zejména chutě na sladké.

Ideální pak je, pokud nazí spí oba partneři. Odborníci dodávají, že kontakt kůže s kůží uvolňuje v mozku oxytocin, také známý jako „hormon lásky", který páry emočně sbližuje a zvyšuje důvěru ve vztahu. Bylo také zjištěno, tento typ kontaktu posiluje imunitní systém, udržuje stabilní hladiny kortizolu a snižuje krevní tlak.