Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vztahy mezi USA a Ruskem jsou stále horší. A to může být špatné pro všechny, zní z Washingtonu

USA
USA
Foto: Pixabay

Washington – Robert Gates, ministr obrany Spojených států amerických v administrativách prezidentů George W. Bushe a Baracka Obamy, varuje, že se vztahy mezi Ruskem a USA po zvolení Donalda Trumpa prezidentem ještě zhoršily. O problémech mluví také současný ministr zahraničí Rex Tillerson.

„Myslím, že jedna z věcí, které překvapily lidi poté, co prezident Trump nastoupil do úřadu, je skutečnost, že se vztahy mezi Ruskem a USA fakticky zhoršily," řekl Gates pro americkou stanici CBS. Uvedl také, že Trump Rusku „vůbec nenadržuje". Existuje podle něj také „překvapující kontrast" mezi tím, jaký vztah mají v Bílém domě k Číně a k Rusku.

Zastavil se také u problémů se Severní Koreou. V otázce KLDR podle něj Trump má Číny pozornost. Prezident podle něj má, alespoň verbálně, zdánlivě více agresivnější postoj než administrativa Baracka Obamy, a se setkal se už také s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem, se kterým jednal o strategii pro řešení jaderného programu Severní Koreje.

„Myslím, že prezident Trump má jejich pozornost,“ řekl. „Ale bojím se, že možná nadhodnocuje to, jakou moc Čína v Pchjongjangu má. Oni mají vliv, mají tam podniky, a mají hospodářské vztahy, které by mohly učinit život v KLDR mnohem obtížnější. Otázkou je o kolik můžeme situaci zhoršit bez toho, co nás děsí víc než cokoli jiného – tedy kolapsu na severu. A co se poté stane se všemi těmi jadernými zbraněmi,“ dodal někdejší šéf Pentagonu.

O špatném vztahu Washingtonu a Moskvy pro stanici NBC mluvil také šéf americké diplomacie Rex Tillerson. Podle něj současná situace neprospívá nikomu. „Myslím si, že si mnozí uvědomují, že to pro svět není dobré. Zcela jistě to nevyhovuje nám, Američanům. V zájmu naší národní bezpečnosti není, aby tyto vztahy nadále zůstávaly na tak nízké úrovni. Dokážeme je zlepšit? Uvidíme," uvedl ministr zahraničí v rozhovoru.

Zároveň ale odmítl, že by ve vztazích obou zemí mělo dojít na jakýsi restart. „Domnívám se, že termíny, jako je restart, jsou příliš zneužívané. Nic nelze restartovat, není možné vymazat minulost a začít od nuly," tvrdí Tillerson, který i nadále trvá na tom, že se Rusko vměšovalo do amerických voleb v roce 2016. Dodal však, že je nutné vnímat bilaterální vztahy v širším kontextu.

Témata:  USA Rusko Robert Gates

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy