Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ukrajina v rámci nových sankcí zablokovala přístup k internetovým službám z Ruska

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Kyjev - Ukrajina dnes v rámci nových sankcí zablokovala na svém území přístup k řadě populárních internetových služeb, nabízených ruskými firmami. Kreml zatím neupřesnil, jak bude reagovat, ale varoval Kyjev, že Rusko koná podle zásady reciprocity.

Příslušné nařízení zveřejnila kancelář prezidenta Petra Porošenka, která již dříve dala najevo, že ruské internetové firmy vnímá jako hrozbu národní bezpečnosti.

Zákaz se týká například o sociální sítě VKontakte a Odnoklassniki, vyhledávač Yandex či server elektronické pošty Mail.ru. Sankce se vztahují také na televizní stanice RBK, TV Centr, VGTRK, NTV Plus a Zvězda, jakož i softwarových firem zaměřených na antivirové programy Kaspersky Lab a DrWeb, aerolinky Aeroflot, všechny ruské banky působící na anektovaném Krymu, jakož i ruské platební systémy.

"Je to další z mnoha kroků porušujících práva lidí žijících na Ukrajině dostávat informace, které je zajímají," prohlásil mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov.

Ukrajinská omezení, která mají platit tři roky, odsoudila mluvčí ruského ministerstva zahraničí jako "politickou cenzuru", ke které "USA a Evropa mlčí". Náměstek ministra spojů Alexej Volin vyjádřil přesvědčení, že "v blízké budoucnosti statisíce a možná miliony Ukrajinců si zvýší počítačovou gramotnost, aby se naučili, jak blokování zakázaných stránek obcházet".

Ruský internetový expert Dmitrij Mariničev označil sankce za "podivný, nepochopitelný akt ekonomické agrese". Sankce podle něj poškodí nejen dotčené ruské firmy, ale i ukrajinské uživatele a ukrajinské poskytovale internetu, které si pro splnění prezidentova příkazu budou muset zakoupit drahé zařízení. Vydělají naopak zahraniční giganti typu Google, kterým se uvolní prostor na ukrajinském trhu.

Ani všichni Ukrajinci nejásají. "Občané mají právo sledovat, co se jim zlíbí, a sami si udělat názor o úrovni ruské propagandy, která hovoří sama o sobě," prohlásila právnička Tetjana Kotjužynská.

Porošenkův dekret rozšířil také seznam osob, proti kterým se uplatňují sankce. Na ukrajinské "černé listině" nyní figuruje 1228 lidí a 468 firem. Ukrajinský prezident dnes také prohlásil, že bude usilovat o to, aby Evropská unie prodloužila své sankce proti Rusku rovnou o celý rok.

Témata:  Ukrajina internet Petr Porošenko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy