Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rakouská vláda se definitivně rozpadla, předčasné volby budou 15. října

Rakouská vlajka
Rakouská vlajka
Foto: Pixabay

Vídeň - Krize rakouské vládní koalice je neudržitelná, v zemi se budou 15. října konat předčasné parlamentní volby. Podle průzkumů dojde v hlasování na "trojboj" o úřad šéfa vlády, poznamenala agentura DPA.

Shodli se na tom dnes zástupci parlamentních stran na konzultacích se sociálnědemokratickým kancléřem Christianem Kernem. Shodu na termínu voleb oznámil podle agentury APA šéf liberální strany NEOS Matthias Strolz. Vývoj krize se urychlil poté, co minulý týden oznámil odchod z vlády a z postu předsedy Rakouské lidové strany (ÖVP) Reinhold Mitterlehner.

"Jsem rád, že předčasné volby budou 15. října 2017 - do té doby potřebujeme spořádané přechodné období," reagoval dnes nový šéf ÖVP Sebastian Kurz na twitteru na dohodnutý volební termín.

Kancléř Kern původně předčasné volby odmítal, postupně se s nimi smířil pod podmínkou, že s nimi budou souhlasit i opoziční strany. Dnes v parlamentu prohlásil, že se chce do voleb v zákonodárném sboru opírat o podporu i ostatních stran, které jsou nyní v opozici.

Kromě kancléře Kerna může v čele příští vlády zasednout i velmi populární, nyní teprve 30letý Kurz. Šanci na vítězství má rovněž pravicová protiimigrační Svobodná strana Rakouska (FPÖ) Heinze-Christiana Stracheho.

V Česku, kde je vláda rovněž v krizi, jsou parlamentní volby zatím vypsány na řádný termín 20. a 21. října 2017. V řádném termínu by se hlasování v Rakousku uskutečnilo až na podzim 2018.

Témata:  Rakousko Sebastian Kurz

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy