Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Europoslanci mají jasno: Česko by si mělo zachovat negativní postoj ke kvótám

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Štrasburk – Čeští europoslanci se domnívají, že by Česko mělo i navzdory dnešní kritice ze strany Evropského parlamentu i Evropské komise trvat na svém odmítavém postoji k přerozdělování uprchlíků na základě kvót. 

Evropská komise pohrozila, že nebude váhat se zahájením řízení vůči zemím, které uprchlíky z Řecka a Itálie odmítají přijímat. Řada europoslanců ale vyzvala na plenárním zasedání ve Štrasburku státy, aby naplnily kvóty, které si samy schválily.

Podle Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL) zvolila EU v systému kvót velmi špatnou strategii. „(Předseda Evropské komise Jean-Claude) Juncker v momentě, když viděl, že kvóty nefungují a nebudou fungovat, tak měl tu strategii prostě změnit. Měl jít více do dobrovolnosti, měl povzbuzovat státy, ukazovat příklady, kde to funguje, a ne jim začít vyhrožovat," myslí si. Výsledkem tlaku je jen to, že se řada zemí vzepřela a klidně se vystaví i řízení pro porušení unijních smluv, kterým dnes eurokomisař pro otázky vnitra Dimitris Avramopulos pohrozil.

Zdechovský se domnívá, že problém často spočívá i na straně samotných uprchlíků v Řecku a Itálii, kteří do střední a východní Evropy nechtějí, protože o těch státech nic neví a protože se bojí toho, že by si ekonomicky příliš nepolepšili.

Europoslanec Miroslav Poche (ČSSD) říká, že by si mělo Česko zachovat svou současnou pozici a trvat na přijímání migrantů na základě dobrovolnosti. „Samozřejmě nadále platí, že musíme hledat cesty, jak pomáhat lidem, kteří se ocitli ne vlastní vinou v tíživých životních situacích. Ovšem tato pomoc nesmí být vynucována pod tlakem zdviženého ukazováčku Komise," uvedl.

Hrozby některých svých kolegů, kteří chtějí zemím odmítajícím kvóty krátit finanční prostředky z EU, označil za neférové. „Je to na hraně legálnosti," dodal. Poche je přesvědčen, že s blížícím se koncem lhůty na relokace, která uplyne letos v září, tlak komise na členské státy, aby naplnily své kvóty, poroste. Připustil také, že země odmítající povinné přesídlování běženců mohou mít kvůli svému postoji nyní problémy, a to v souvislosti s nedávným zvolením Emmanuela Macrona francouzským prezidentem.

S odmítavým postojem vůči přijímání migrantů na základě kvót souhlasí i europoslanec Jaromír Kohlíček (KSČM). Připomíná, že nikdo z těch, kteří tyto věci prosazují, ještě nebyl schopen říci, jak udržet ty migranty v zemi, která je jim určena. Podle něj se „koloniální mocnosti" jako Francie, Británie a Itálie, ke kterým se přidalo i Německo, snahou o přesídlení migrantů do zbytku EU snaží to, "co si samy zavinily", přenést na ostatní státy.

Témata:  EU uprchlíci Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) Miroslav Poche

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy