Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tisíce Řeků se vydaly do ulic: Policie proti nim nasadila slzný plyn

Řecko, státní vlajka
Řecko, státní vlajka
Foto: Pixmac

Atény - Tisíce Řeků opět vyšly do ulic. Celostátní stávka se koná v den, kdy mají vláda a parlament prosadit nová úsporná opatření. Úřady jsou zavřené, nefunguje doprava včetně té námořní, stávka zasáhla i zdravotnický sektor. Protesty neprobíhají poklidně.

Zaměstnanci námořní dopravy pořádají čtyřdenní stávku již od úterý, doprava mezi řeckou pevninou a ostrovy bude stát až do pátečního večera. Stávky se účastní také státní úředníci a lékaři, zavřené jsou školy. Ve veřejných nemocnicích zůstal jen nezbytný personál. Do protestní akce se zapojili i soudci, celníci a představitelé místní samosprávy. Parlament má o škrtech hlasovat dnes po 23:00 SELČ.

V ulicích metropole se shromáždilo až 12.000 lidí a v Soluni 6000 demonstrantů. Podle agentury AFP má 8000 demonstrantů blízko ke komunistickým odborům PAME.

Na náměstí Syntagma policie použila slzný plyn proti mladým účastníkům protestu, kteří házeli zápalné lahve. Před budovou parlamentu házelo několik desítek účastníků shromáždění na příslušníky pořádkových sil kameny. Policie také zablokovala vstup do nedaleké budovy ministerstva financí. Na pahorku Lykavittos rozvinuly odbory policistů transparent, na němž se řeckého premiéra Alexise Tsiprase a německé kancléřky Angely Merkelová ptají "Kolik stojí život řeckého policisty?".

Řecko procházející hlubokou finanční krizí je na půjčkách od svých věřitelů - zejména evropských zemí používajících euro a Mezinárodního měnového fondu - závislé již od prvního záchranného programu z roku 2010. Výměnou za finanční prostředky byly vlády nuceny v několika vlnách provést reformy, jež zahrnovaly prudké zvyšování daní a snižování platů i důchodů.

Témata:  Řecko stávka demonstrace v Řecku

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy