Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dočká se Británie druhého referenda o EU? Liberální demokraté si vytyčili velké cíle

Vlajka Velké Británie a EU
Vlajka Velké Británie a EU
Foto: Pixabay

Londýn – Velkou Británii možná čeká další referendum o Evropské unii. To by chtěli v případě volebního úspěchu prosadit liberální demokraté.

Britští liberální demokraté dnes představili svůj volební program pro předčasné volby 8. června. Podle očekávání je jeho hlavním bodem slib druhého referenda o Evropské unii.

Strana, která je v průzkumech až třetí po vládních konzervativcích a opozičních labouristech, chce také mimo jiné legalizovat marihuanu, napsala britská média. Popularita liberálních demokratů upadá od voleb v roce 2010, kdy strana získala 23 procent hlasů a utvořila s konzervativci koalici.

Britové rozhodli o odchodu z EU v referendu loni v červnu. Londýn formálně svůj záměr odejít oznámil koncem března. Vyjednávání s Bruselem začnou patrně po britských červnových volbách.

Strana chce, aby voliči v dalším referendu rozhodovali o konečné podobě dohody země s Bruselem po dvouletém jednání a aby měli možnost se znovu vyslovit ohledně setrvání v evropském bloku. "Pokud by se lidem dohoda nelíbila, měli by možnost ji odmítnout a hlasovat pro setrvání v Evropě," řekl předseda strany Tim Farron.

Podle průzkumů veřejného mínění konzervativci zvítězí s asi 45 procenty hlasů, druzí budou labouristé se 30 procenty a třetí liberální demokraté s deseti procenty. Předčasné volby si premiérka Theresa Mayová prosadila s argumentem, že vláda potřebuje mít co nejsilnější pozici v jednáních o brexitu.

Témata:  Velká Británie Brexit referendum

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy