Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Labouristé snížili náskok britských konzervativců, rozdíl je přesto velký

Vlajka Velké Británie
Vlajka Velké Británie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Británie - Předčasné parlamentní volby se budou ve Spojeném království konat 8. června. Britská Konzervativní strana lehce snižuje svůj náskok před labouristickou opozicí, přesto je ale rozdíl mezi nimi stále vysoký.

Pro Konzervativní stranu by nyní ve volbách hlasovalo 45 procent voličů, zatímco pro labouristy 32 procent. Vyplývá to z výsledků posledního průzkumu veřejného mínění, který provedla agentura YouGov pro britský list The Times.

Přesto se zdá, že labouristé posilují. "Velké množství lidí sice nemá ráda vůdce labouristů Jeremyho Corbyna, přesto je ochotná se sebezapřením pro jeho stranu volit," upozornil zástupce agentury Anthony Wells

V dolní komoře britského parlamentu, která má 650 křesel, mají nyní konzervativci lehkou nadpoloviční většinu hlasů. Nad labouristy mají převahu o stovku mandátů.

Labouristé slíbili mimo jiné zvýšení minimální mzdy, znárodnění klíčových podniků, zvýšení veřejných výdajů a větší zdanění bohatých a firem. Corbyn v anglickém městě Bradford nazval program strany "radikálním a odpovědným" a programem "pro všechny". Slíbil, že vyjednávání o odchodu země z Evropské unie dotáhne v případě volebního vítězství do úspěšného konce. Usiloval by při tom především o zachování pracovních míst a o zachování přístupu země na jednotný trh. Konzervativce označil za "diskriminační stranu", která v posledních sedmi letech vládla "bohatým a elitám".

Volební program labouristů vnímají jejich příznivci i odpůrci jako návrat k sociálnědemokratickým kořenům strany, kterou její někdejší předseda a bývalý premiér Tony Blair (1997-2007) přeměnil v "New Labour" - formaci politického středu. Labouristé podle agentury Reuters doufají, že jim příklon více doleva zajistí širší podporu voličů.

Konzervativci chtějí v připravovaném programovém prohlášení slíbit zaměstnancům větší sociální jistoty, včetně ochrany podnikových penzijních systémů či nároku na až roční neplacené volno kvůli péči o rodinné příslušníky.

Témata:  Velká Británie volby ve Velké Británii Jeremy Corbyn

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy