Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA se zlobí na Kerryho: Vykořisťuje Tibet a poškozuje jeho životní prostředí

John Forbes Kerry, americký politik, a od 1. února 2013 ministr zahraničí Spojených států.
John Forbes Kerry, americký politik, a od 1. února 2013 ministr zahraničí Spojených států.
Foto: usa.gov

Washington – Americký ministr zahraničí John Kerry proslul mimo jiné svým postojem nakloněným politice zahraničních intervencí. Kerry a jeho žena Teresa Heinzová Kerryová podle amerického zpravodajské serveru The Daily Caller mají investice ve firmě, která operuje v nejvíce utlačované části Tibetu.

Server uvádí, že Kerry a jeho žena jsou investory celkem ve 12 společnostech v Čínské lidové republice. Jde o investice v rámci rodinného trustu jeho ženy s názvem HDI Imperial.

Oficiální mluvčí ministerstva zahraničí admirál John Kirby ohledně toho uvedl, že „ministr Kerry z těchto trustů nijak netěží a paní Heinzová Kerryová nad investičními rozhodnutími, které provádí nezávislí správci, také nemá žádnou kontrolu." Identitu lidí, kteří tato rozhodnutí činí, ale ministerstvo podle serveru nechtělo zveřejnit.

Ze všech investicí tohoto trustu je podle serveru nejvíce kontroverzní investice do společnosti Tibet 5100 Water Resources, která je provozována v Číně a v Evropě prodává „luxusní" balenou vodu.

Alistair Currie, mluvčí nevládní neziskové organizace Free Tibet, to okomentoval: „Naléhavě žádáme ministra Kerryho, aby okamžitě tyto investice ukončil. Je smutné, že nyní skrze tento fond rodina ministra Kerryho – vědomě či ne – podporuje čínský podnik, který vykořisťuje Tibet a poškozuje jeho životní prostředí."

S tím souhlasí i Matteo Mecacci, prezident Mezinárodní kampaně za Tibet. „Kontrola obchodu s balenou vodou v Tibetu čínskými podniky bez zapojení a konzultace s tibetskými občany je dalším nebezpečným příkladem vykořisťování Pekingem a absence jakékoliv smysluplné autonomie pro Tibeťany po čínskou nadvládou," uvedl Mecacci. Podle serveru má navíc tato společnost velmi blízko k čínské vládě.

Témata:  Čína Tibet John Kerry

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy