Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jeruzalémská univerzita nezahrála hymnu na promoci kvůli Arabům

Izrael, Jeruzalém
Izrael, Jeruzalém
Foto: Pixabay

Jeruzalém - Hebrejská univerzita v Jeruzalémě s ohledem na Araby odmítla na dnešní promoci studentů fakulty humanitních věd hrát izraelskou státní hymnu. Vzdělávací instituce se kvůli tomu záhy dočkala ostré kritiky.

V izraelské hymně zvané Hatikva se zpívá o židovském národu toužícím po vlastní zemi. Milion izraelských Arabů, kteří tvoří přibližně šestinu izraelských obyvatel, se s ní nemůže identifikovat.

Hebrejská univerzita v Jeruzalémě je instituce, která dostává finance od vlády. Podobně se zachovala již loni, což se nelíbilo řadě zaměstnanců i studentů.

Úřad ministra školství Naftaliho Bennetta sdělil vedení univerzity, že jako veřejná instituce by univerzita měla respektovat stát, který ji podporuje. "Nejsme právně zavázáni hrát hymnu na akademických slavnostech," kontrovala univerzita.

Témata:  Izrael Jeruzalém

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy