Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Z eboly se opět stává velký strašák. Riziko větší epidemie v Kongu je velké, varuje WHO

Testovací vakcína proti ebole
Testovací vakcína proti ebole
Foto: Reprofoto ČT

Kinshasa - Světová zdravotnická organizace (WHO) dnes varovala, že nejnovější propuknutí eboly v Kongu v sobě skrývá značné riziko, že přeroste ve větší epidemii.

Virem byli prokazatelně napadeni dva lidé, u dalších 18 je podezření na infekci. Smrtícímu viru s velkou pravděpodobností podlehli tři lidé.

"V tuto chvíli ještě neznáme plný rozsah nákazy," řekl dnes vedoucí příslušného programu WHO pomoci v nouzi Peter Salama. Kongo sice podle něj má zkušenosti s potlačováním šíření viru, ale nelze podceňovat výzvy, jimž čelí v odlehlých a nebezpečných částech země.

Hlavní prioritou je nyní najít a podrobit pozorování více než 400 lidí, kteří přišli do styku s nakaženými, řekl Salama. V postiženém regionu už byla zřízena ošetřovna na ebolu, další mobilní centrum má brzy následovat.

Pro celý region podle Salamy nyní platí mírné riziko epidemie eboly, celosvětově je pak nízké.

Při dosud největší epidemii eboly v letech 2014 a 2015 mu ve třech západoafrických zemích - Libérii, Guineji a Sieře Leone - podlehlo více než 11.000 lidí. Nakazilo se jich více než 28.000.

Světová aliance pro vakcinaci GAVI v reakci na nejnovější případy nákazy minulý pátek oznámila, že disponuje 300.000 dávkami vakcíny proti ebole, které je v případě epidemie schopna dodat.

Témata:  ebola Kongo WHO

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 8:30

Počasí se bude nadále oteplovat. Vystoupá na letní teploty

Nebývale chladná dubnová epizoda je u konce, o víkendu už teploty překročí dvacítku. Podle týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) pak v příštím týdnu ještě o pár stupňů vzrostou. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy