Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německý úřad pro migraci bude moci kontrolovat telefony běženců kvůli identitě

Německo
Německo
Foto: Pixabay

Berlín - Německý Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky (BAMF) dostane pravomoc kontrolovat mobilní telefony a SIM karty uprchlíků, aby mohl ověřit jejich identitu.

Dnes večer o tom rozhodl Spolkový sněm. Schválený zákon by měl také usnadnit deportace neúspěšných žadatelů o azyl do jejich vlasti.

Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky bude moci mobilní telefony a další datové nosiče prověřovat, jen když nebude mít jinou možnost, jak totožnost uprchlíků zjistit. Ministr vnitra Thomas de Maiziére už dříve vyjádřil přesvědčení, že jde o přiměřené opatření, a nikoli o nepřijatelný zásah do soukromí, jak tvrdila například opoziční strana Levice.

Do Německa v letech 2015 a 2016 přišlo téměř 1,2 milionu běženců. Řada z nich dorazila bez jakýchkoli dokladů, mobilní telefon s sebou ale často imigranti měli. V takových případech by podle přesvědčení poslanců kontrola mobilních telefonů mohla pomoci k identifikaci uprchlíků nebo alespoň k získání bližších informací o jejich cestě do spolkové republiky.

Dnes schválená norma počítá také s jednodušším braním do vazby před vyhoštěním u migrantů, kteří mohou představovat výrazné nebezpečí pro život a zdraví ostatních nebo pro vnitřní bezpečnost. Odmítnutým žadatelům o azyl, kteří lhali o své identitě, bude zase možné nařídit pobyt na určitém místě nebo v určité oblasti.

Témata:  Německo uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy