Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německý migrační úřad v minulosti často chyboval při udělování azylu, ukázala kontrola

uprchlíci, ilustrační fotografie
uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Berlín - Případ vojáka Franka A., který je podezřelý z plánování teroristického útoku, vedl ke kontrolám nejen v kasárnách. Pozornost se zamněřila i na Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky (BAMF), v minulosti zřejmě pochybil při rozhodování o mnoha žádostech o azyl.

Pravicový radikál Franco A. měl v plánu svůj čin svalit na imigranty. Nechal se proto už na konci roku 2015 registrovat jako syrský uprchlík, aniž úřady jeho podvod a dvojí život odhalily.

Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky se rozhodl nechat přezkoumat 2000 azylových řízení, aby se ukázalo, jestli v případě německého vojáka šlo o jednorázovou chybu, nebo jestli existují systematické nedostatky v procesu vyřizování žádostí o azyl. Po přezkoumání poloviny řízení se podle německých médií ukázaly chyby v 10 až 15 procentech případů.

"Staly se závažné chyby. Za to musím nést zodpovědnost i já," řekl dnes listu Süddeutsche Zeitung někdejší šéf migračního úřadu Frank-Jürgen Weise. Bylo podle něj od začátku jasné, že rychlé proškolení mnoha nových zaměstnanců bude na úkor kvalitě.

Do Německa přišlo v letech 2015 a 2016 téměř 1,2 milionu běženců. Letos jich přichází zhruba 15 tisíc měsíčně, díky čemuž se podařilo výrazně snížit počet dosud nevyřízených žádostí o azyl. I tak jich ke konci dubna bylo 232.493.

Témata:  Německo uprchlíci

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy