Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Britská policie varuje před problémy s muslimy a extremisty. Je to jako sud s prachem, volá

Policie VB
Policie VB
Foto: dailymail.co.uk **dailymail.co.uk**

Luton – Muslim svalil svou manželku na zem, donutil ji sledovat videa Islámského státu, na kterých bojovníci po vzoru Džihádisty Johna sekali hlavy svým nepřátelům. Když jí vyhrožoval, že ji vezme do Sýrie, žena od něj utekla a vše nahlásila na policii. K incidentu došlo v britském městě Luton, které je podle odborníků místem, kde se střetávají dva extrémy – nacionalisté a radikální islamisté.

Luton je místo, kde se podle britských expertů střetávají dva různé světy, dokazují to také dva případy, které se v poslední době staly.

Muslim týral svou ženu a přinutil ji dívat se na videa IS, Fatima uvedla, že musela sledovat popravy Islámského státu v Sýrii a Iráku. Její tchyně ji držela, zatímco ji muž tahal za vlasy, bil do břicha a vyhrožoval jí nožem.

V Bangladéši narozená Fatima si muže vzala v dohodnutém obřadu, manžel jí později začal vyhrožovat, že odjedou do Sýrie. Muslimka proto utekla na policejní stanici v Bedfordshire, kde pomocí tlumočníka všechno vysvětlila policii.

Vedle radikálních extremistů je však město kolébkou také Ligy na obranu Anglie (English Defence League, EDL), antiislamistické, krajně pravicové skupiny, pochází odtud její zakladatel Tommy Robinson. Ten byl nedávno zatčen na letišti Lutonu po návratu z dovolené v zahraničí. Je obviněn z útoku na muslimského vězně, kterého měl napadnout během jeho nedávného zadržení v Peterborough.

Policisté díky kamerovým záznamům odhalili, že Robinson kolem své oběti prošel a pak se náhle otočil a muslima srazil na zem a zbil ho. Zakladatel EDL trvá na tom, že napadl muslimského muže v sebeobraně. V rozhovoru pro Channel 4 poskytl bližní informace, promluvil také o svém rodném Lutonu. „Pokud máte tři děti, jako mám já, a vyrůstal jste ve městě, jako je tohle – s tím vším, co se děje - myslím, mám povinnost jako táta pokusit se věci změnit," vysvětloval.

„Luton byl jmenován americkou vládou, americkou CIA jako epicentrum veškeré teroristické činnosti. To není vtip, víte, co tím myslím? Venku jsou zabijáci. To je ten problém. Mluvíte o IS, bojujete s IS v zahraničí. Ale nemusíte s nimi bojovat v zahraničí, stojíte vedle nich i tady v bance," uvádí Robinson s tím, že teroristé žijí přímo v jeho městě.

Vyšetřovatelka Gill Cook-Smithová, která vyšetřuje případ týrané manželky, popsala tamní region jako místo se „dvěma extrémními světy". „Řekla bych, že Luton je trochu jako sud s prachem; máte tu dva velké elementy - máte ELD, která vznikla v Lutonu díky chlápkovi jménem Tommy Robinson, a máte tu muslimské extrémisty. Pro policii je těžké se s tím vypořádat," uvedla.

Připomněla také bombové útoky ze 7. července 20015, při kterých zemřelo 56 lidí. Atentátníci totiž také pocházeli z Lutonu. „Slyšeli jsme v médiích v poslední o rodinách, celých rodinách, které odchází do Sýrie. V Lutonu existují dva extrémní světy," přiznává policistka.

Témata:  policie Velká Británie muslimové extremismus

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy