Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Raději sankce než migranty? Polsko má jasno

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Varšava - Evropská komise tento týden pohrozila právními kroky zemím, jež odmítají přijímat migranty v rámci programu přerozdělování podle kvót. Eurokomisař pro vnitro Dimitris Avramopulos připomněl, že Maďarsko a Polsko dosud nepřevzaly z Itálie nebo Řecka ani jednu osobu. Varšava ale dává jasně najevo, že raději přijme sankce než uprchlíky.

Polský ministr vnitra Mariusz Błaszczak v reakci na výtku komise uvedl, že přijetí migrantů by napáchalo větší škody než případné sankce. Pro server wiadomosci.onet.pl řekl, že kvůli relokačnímu plánu je „bezpečnost Polska a Poláků v ohrožení“.

Błaszczak tvrdí, že podřídit se požadavku EU tím, že by Polsko přijalo více než 6000 žadatelů o azyl, by „určitě bylo mnohem horší“ než hrozba trestu z Bruselu. Poukázal přitom na teroristickou hrozbu, která podle něj v důsledku migrace trápí západní Evropu.

„Nesmíme zapomenout na teroristické útoky, k nimž došlo v západní Evropě, a na to, že ve větších zemích EU jsou bohužel běžnou skutečností života,“ řekl ministr, podle kterého spočívá příčina problému v demografických změnách. „Nezapomeňte, že nyní velmi početné muslimské komunity (v zemích západní Evropy) začínaly jako relativně malé skupiny.“

Režim kvót EU přesunující migranty z Itálie a Řecka, kam přicházejí žadatelé o azyl ze zemí třetího světa, ještě zhoršuje problémy kontinentu s nelegální migrací, myslí si Błaszczak.

„Říkám svým protějškům v západní Evropě, že strategie přemístění jen zesiluje nelegální migraci, protože převaděči budou mít ještě více klientů, když rádoby migranti slyší, že lidé dopravení do Evropy dostanou útočiště v jiných zemích EU než jen v Itálii a Řecku,“ varoval. „Riskují také životy lidí, kteří se snaží dostat do Evropy na lodích,“ dodal.

Témata:  Polsko uprchlíci Evropská komise (EK)

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 14:22

Španělský premiér Pedro Sánchez zvažuje rezignaci

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení soudu, který zahájil vyšetřování premiérové ​​manželky na základě podezření z korupce. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy