Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policie kvůli mostu varovala fanoušky Harryho Pottera

Harry Potter
Harry Potter
Foto: Warner Bros.

Londýn - Fanoušci filmů o čarodějnickém učni Harrym Potterovi natočených na motivy románů J. K. Rowlingové se stále častěji vydávají po využívané železniční trati k Glenfinnanskému viaduktu. Ten tvůrci sedmidílné fantasy ságy použili jako filmovou kulisu.

Podle britské dopravní policie v poslední době strmě stoupá počet případů, kdy lidé přijedou vlakem taženým parní lokomotivou do skotského městečka Glenfinnan a následně se pěšky po kolejích vracejí k viaduktu z viktoriánské doby, aby si na něm pořídili fotografii. Vystavují se tak ovšem nebezpečí srážky s vlakem.

Glenfinnanský viadukt se objevuje ve čtyřech filmech o Harrym Potterovi. Hlavní hrdinové po něm míří do Školy čar a kouzel v Bradavicích.

"Rád bych všechny upozornil, že jsme pouzí mudlové, a když se budete procházet po kolejích a srazí vás vlak, následky mohou být nesmírně vážné a pravděpodobně smrtelné," uvedl policista Kevin Lawrence. Jako mudlové jsou ve světě Harryho Pottera označováni lidé, kteří neumějí čarovat a narodili se v nekouzelnických rodinách.

Témata:  Velká Británie Harry Potter

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy