Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump v brzké době vyrazí na návštěvu Egypta

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Rijád - Americký prezident Donald Trump zahájil v rámci své první zahraniční cesty dvoustranná jednání s lídry arabských zemí v Saúdské Arábii. Brzy také zavítá do Egypta.

Při schůzce s egyptským prezidentem Abdal Fattáhem Sísím slíbil brzkou návštěvu jeho země. Trump se během odpoledního summitu chystá přednést projev vyzývající arabské státy k boji proti radikální ideologii a vyzdvihující mírové poselství islámu.

Trump po jednání se svým egyptským protějškem podle agentury Reuters pochválil Sísího způsob vládnutí v Egyptě, kde se podle něho daří udržovat bezpečnost na uspokojivé úrovni.

Sísí, kterého Trumpův předchůdce Barack Obama kritizoval za tvrdé potlačování domácí opozice, podle Trumpa dělá "úžasnou práci vzhledem k obtížným podmínkám". Bývalý generál Sísí se chopil moci v zemi v době vzestupu radikálního islamismu a tvrdě zakročil proti členům organizace Muslimské bratrstvo.

Nový šéf Bílého domu přislíbil, že "velmi brzy" přidá na seznam svých zahraničních cest návštěvu Egypta.

Před Sísím jednal Trump s bahrajským králem, s jehož autoritativně řízenou zemí chce rovněž zlepšit vztahy proti Obamově éře.

Témata:  Donald Trump Abd Fattáh Sísí Egypt

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy