Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA a arabské země budou společně bojovat proti financování terorismu

USA
USA
Foto: Pixabay

Rijád - Spojené státy a země na Arabském poloostrově se dnes dohodly společném proti financování terorismu a extremismu na Blízkém východě. Dohoda má potlačit financování aktivit organizace Islámský stát (IS) a dalších extremistických skupin.

Američtí činitelé uzavřeli tuto dohodu v rámci návštěvy prezidenta Donalda Trumpa v Rijádu se šesti členy Rady arabských států Perského zálivu (GCC), tedy se Saúdskou Arábií, Katarem, Kuvajtem, Ománem, Spojenými arabskými emiráty a Bahrajnem.

Dohoda má potlačit financování aktivit organizace Islámský stát (IS) a dalších extremistických skupin. Země GCC sice proti těmto ozbrojencům bojují, občas jsou ale obviňovány z toho, že druhou rukou tyto sunnitské skupiny finančně podporují. Takové obvinění podle zpravodajské stanice BBC například obsahuje jeden z e-mailů bývalé ministryně zahraničí USA Hillary Clintonové, který v roce 2014 zveřejnil server WikiLeaks.

Trump společně s arabskými vůdci dnes také v Rijádu slavnostně otevřel počítačové centrum pro sledování aktivit teroristů z IS a z dalších radikálních skupin.

Donald Trump dnes vyzval vůdce arabských zemí k jednotnému postupu a převzetí vůdčí role v boji proti extremismu a terorismu v regionu. Boj s terorismem je bitva mezi dobrem a zlem, nikoli střet odlišných náboženství nebo konfrontace západní civilizace se světem islámu. Americký prezident to řekl v projevu k zástupcům 55 arabských a dalších muslimských zemí v Rijádu. Trump i jeho hostitel, saúdský král Salmán, označili za jednoho z hlavních šiřitelů násilí v regionu íránský režim.

Témata:  USA Saúdská Arábie Islámský stát

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy