Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump podle analytiků změnil svůj přístup k islámu

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Rijád/Londýn - Analytici označují dnešní řeč amerického prezidenta Donalda Trumpa k arabským vůdcům za projev změny jeho přístupu k muslimskému světu a islámu oproti ostrým protimuslimským výpadům z jeho loňské předvolební kampaně.

Některé reakce uživatelů sociálních sítí se podle BBC pozastavují nad Trumpovou kritikou Íránu ve světle přístupu k občanským a lidským právům v hostitelské Saúdské Arábii.

Trump dnes vyzval vůdce arabských zemí k jednotnému postupu a převzetí vůdčí role v boji proti extremismu a terorismu v regionu. Trump i jeho hostitel, saúdský král Salmán, přitom označili za jednoho z hlavních šiřitelů násilí v regionu íránský režim, který je i přes existenci demokratických institucí de facto ovládaný islámskými duchovními.

BBC v té souvislosti parafrázovala několik "cynických" nejmenovaných reakcí na Trumpův projev na sociálních médiích. Ty připomínaly, že zatímco v Saúdské Arábii se nekonají parlamentní volby a ženy tam nemohou dostat řidičské oprávnění, v Íránu právě proběhly prezidentské volby a ženy tam auta běžně řídí.

Na takové výtky ale v projevu předem odpověděl sám Trump. Ten se chce v očích arabského světa zřetelně odlišit od svého předchůdce Baracka Obamy a nabízí zemím regionu výlučně pomoc v boji s terorismem a dalšími hrozbami spolu s ekonomickou spoluprací; opouští tak dřívější snahy o prosazování lidských práv a demokratických reforem v oblasti. "Nejsme zde, abychom vyučovali - abychom říkali druhým lidem, jak žít, co dělat nebo kým být. Jsme tady, abychom nabídli partnerství při budování lepší budoucnosti pro nás všechny," řekl Trump.

Témata:  Donald Trump Islám USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy