Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

KLDR je připravena použít balistickou střelu k vojenskému nasazení

Severokorejské rakety BM25 Musudan
Severokorejské rakety BM25 Musudan
Foto: Daily Telegraph

Pchjongjang - Severní Korea potvrdila, že "úspěšně" odpálila balistickou střelu středního doletu. Dle agentury AFP šlo o pozemní verzi rakety Pukguksong-2 odpalované jinak z ponorek a poháněné pevným palivem.

Severokorejská agentura KCNA uvedla, že je otestovaná zbraň napříště připravena pro využití ve vojenských operacích.

Na odpálení rakety údajně dohlížel vůdce Kim Čong-un a "schvaluje nasazení tohoto zbraňového systému". "Taktické a technické údaje jsou v souladu s požadavky strany a tento typ rakety se má rychle začít vyrábět ve velkém s cílem vyzbrojit strategické síly severokorejské lidové armády," sdělil dle KCNA diktátor.

Severní Korea v neděli z oblasti severně od Pchjongjangu odpálila balistickou raketu, která uletěla asi 500 kilometrů a dopadla do moře východně od Korejského poloostrova.

Na žádost Spojených států, Jižní Koreje a Japonska, které nový odpal severokorejské rakety ostře odsoudily, se v úterý sejde Rada bezpečnosti OSN. Japonský premiér Šinzó Abe chce, aby se severokorejské raketové testy dostaly také na program jednání summitu zemí G7, který bude tento měsíc v Itálii.

Nedělní test byl 11. severokorejskou zkouškou rakety od začátku roku. Loni byly takových testů desítky a dvakrát šlo o jadernou zkoušku. Severní Korea zesiluje své úsilí o vyvinutí mezikontinentální balistické rakety schopné donést jadernou hlavici až do Ameriky. Prezident Donald Trump ujistil, že to se nestane.

Témata:  Severní Korea severokorejské zbraně Šinzó Abe

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy