Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vznikne chalífát v Evropě? Němci varují před islamizací

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Priština/Berlín - Podle německé spolkové vlády dochází přímo na území Evropy k radikalizaci Muslimů. Terčem imámů, kteří šíří ultrakonzervativní směr islámu, wahabismus, je převážně muslimské Kosovo. Zemi navíc zmítá ekonomická nestabilita.

Podle německé vlády dochází na Balkáně k šíření nebezpečné odnože islámu, wahabismu. Podle vlády je nejvíce ohrožené Kosovo, kam putují misionářské skupiny ze Saúdské Arábie, jež šíří ultrakonzervativní proud islámu, wahabismus.

Vláda své domněnky sdělila v reakci na otázku opoziční poslankyně z levicové Die Linke. Imámové podporovaní Saúdskou Arábií jsou nejaktivnější právě v malém Kosovu, kde většinu obyvatelstva tvoří vyznavači islámské víry.

Sponzoři nejen ze Saúdské Arábie, ale i dalších států Perského zálibu, dávají nemalé částky jednotlivým muslimským komunitám v zemi. Podle světové agentury AP je právě Kosovo jednou ze zemí, kde se rekrutuje významná část bojovníků tzv. Islámského státu. Podle údajů kosovského ministerstva vnitra se již na 120 džihádistů z Blízkého východu vrátilo zpět do země. Poslankyně levicové strany Die Linke Sevim Dagdelen konstatovala, že je „skandální“, že kazatelé ze Saúdské Arábie působí v Kosovu před očima západních mírových jednotek KFOR. Ty v zemi zůstávají pod mandátem OSN od vyhlášení kosovské nezávislosti v roce 2008. V jejich sborech aktivně působí i několik českých vojáků.

Podle Deutsche Welle je tak v Kosovu radikální islám čím dál větším problémem. Radikálům prý nahrává také neutěšená situace země. V zemi je neuvěřitelně vysoká míra nezaměstnanosti, práci nemá až 40 procent lidí. Vláda je podle serveru poměrně neakceschopná a neví, jak problému radikalizace správně čelit.

Témata:  Německo Kosovo Kosovo Priština Islám

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy