reklama

Zásahem proti uživatelům sociálních médií, kteří se na internetu staví kriticky k armádě, pověřil ministr vnitra Čaundrí Nisar Ali Chán civilní Národní vyšetřovací agenturu (FIA), která spadá pod jeho resort. „Dostali jsme obrovský seznam osob podezřelých z aktivity zaměřené proti státním institucím. Ze dvou stovek aktivistů na sociálních sítích jsme jich identifikovali 18," řekl Reuters vysoce postavený zdroj z FIA. „Jsou obviněni z šíření kritiky armády a dalších státních institucí," dodal s tím, že vyslýchány a posléze propuštěny nejméně dvě osoby.

V roce 2016 se Pákistán umístil v hodnocení americké organizace Freedom House mezi deseti zeměmi, kde je nejvíce omezována svoboda na internetu. Letos v březnu Pákistán vyzval facebook a twitter, aby pomohly identifikovat Pákistánce, kteří sdílejí na těchto sociálních sítích "rouhačské" komentáře.

Od vzniku Pákistánu v roce 1947 armáda provedla několik převratů a v zemi vládla zhruba po polovinu její existence. Zůstává vlivnou politickou silou i pod civilními vládami a vztahy mezi generály a civilními vůdci bývají napjaté. Tažení proti kritikům ozbrojených sil začalo po zdlouhavém vyšetřování úniku informací z bezpečnostní schůzky na vysoké úrovni do novin, který oživil napětí mezi armádou a civilní vládou.

Opoziční Hnutí za spravedlnost (Tehríke insaf), jehož někteří členovou jsou vyšetřováni na základě nového přísného zákona o počítačové kriminalitě, postup vlády odsoudilo. „Je to porušování základních práv," uvedl mluvčí hnutí.