reklama

List amerického prezidenta vůbec nešetří. Nejenže stojí za rozšířením falešných zpráv, teď už dává i falešné řeči, posmívá se Trumpovi. The Independent odmítá hodnocení stanice CNN, která Trumpovu  řeč považuje za „restart“ vztahů USA s muslimských světem. Podle listu se jednalo o přednášku plnou arogantního a ignorantského poučování. Trump se přitom zaklínal, že nepřišel do Saúdské Arábie poučovat. Nakonec ale instruoval islámské kazatele, co mají říkat a jako starozákonní prorok kázal o boji „dobra se zlem.“

Nejenom The Independent, ale i další komentátoři upozorňují na nejkontroverznější část jeho promluvy. Trump obvinil Írán, že je zdrojem nestability v regionu. Ten podle něj trénuje spřízněné milice a financuje jim zbraně, které rozsévají zkázu a chaos v oblasti. Írán rovněž podle prezidenta povzbuzuje syrského vůdce Bašára Asada "k nepopsatelným zločinům".

Podle kritiků jsou jeho ostrá slova vůči Íránu velmi pokrytecká zvláště s ohledem na to, že se Saúdskou Arábií uzavřel dohodu o prodeji zbraní v hodnotě 110 miliard amerických dolarů. Saúdská Arábie vede válku v Jemenu v rámci mocenského boje o vedoucí pozici na Blízkém východě. Jejím největším soupeřem je právě Írán. Trumpova slova tak musela Saúdským představitelům znít velmi blaze. Důvodem, proč je Trump řekl, ale nemusí být pouze jednoduchá touha se zalíbit svým nejbližším blízkovýchodním spojencům. Trump kritizoval svého předchůdce v úřadu za nukleární dohodu s Íránem a celkově za navazování vztahů s šíitským státem. Svým veřejným ponížením Íránu tak zřejmě Trump sledoval i odsouzení politického jednání předchozí administrativy.

Země, kde duchovní mají velkou moc

Írán si urážku nenechal líbit. Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf doporučil Trumpovi, aby se poradil se svými hostiteli, jak zabránit dalšímu útoku z 11. září. Zaríf narážel na spekulace, že království financuje Al-Kaídu a jiné teroristické organizace vyznávající jeden z nejpřísnějších směrů islámského myšlení, wahhábismus. Usáma Bin Ládin a další aktéři útoku měli saúdské občanství a prosazovali právě tento názorový proud, který je oficiální ideologií Saúdské Arábie. Ta je kritizována, že jeho podporováním prakticky pomáhá šířit islámský terorismus. Samotný Trump během kampaně v únoru naznačoval, že za 11.9. stojí Saúdská Arábie, připomíná server Newsweek.

Saúdská Arábie je též spolu s Íránem dlouhodobě kritizována za nerespektování a přímo popírání lidských práv. Trump avšak v případě Saúdské Arábie o žádných těchto kontroverzích nemluvil. John Lyon z webu The Australian tvrdí, že Írán je jeden z nejbrutálnějších režimů, který kdy poznal. Tomu však bylo za předchozího prezidenta, Mahmúda Ahmadínežáda. Nynější prezident Hasan Rúhání, který minulý týden obhájil svůj mandát ziskem 57% hlasů, slibuje pokračování otevírání se Íránu světu. Podle Lyona to ukazuje, že průměrný Íránec vidí přínosy spolupráce se Západem, naznačené snížením finančních sankcí proti Íránu díky nukleární dohodě.

Podpora Rúháního je tak podporou prozápadního, moderního a reformního směřování země, tvrdí Lyon. Trumpova slova naopak posilují konzervativní skupiny a jedince v Íránu, které stojí proti Ruhánímu. Bylo samozřejmě naivní a zavádějící vidět Írán pod Ruháního vedením jako zcela svobodnou zemi západního typu. Íránští duchovní v čele s ajatolláhem Alím Chameneím stále zůstávají u moci. Podle Lyona však není důvod, aby byla teokratická Islámská Republika démonizována více než islámské království, v jehož čele stojí šejkové prosazující islám s vervou fanatických duchovních. Co víc, obě země jsou klíčové k vyřešení neustále doutnajícího sektářského konfliktu na Blízkém východě.

Lyon se domnívá, že staletou občansko-duchovní válku mezi sunnity a šiíty, manifestovaná v soupeření mezi sunnitskou Saúdskou Arábií a šíitským Íránem, lze v případě politického sporu mezi těmito dvěma zeměmi vyřešit. Poukazuje na konflikt v Severním Irsku, který byl taktéž pokládán za nevyřešitelný, dokud se Britové a IRA nesešli a nevyjednali politické řešení. Též apartheid byl ukončen v Jižní Africe, když Nelson Mandela získal partnera v osobě Frederika Willema de Klerka. Aby se ale dosáhlo míru, potřebují Saúdská Arábie a Írán zprostředkovatele, a tím by mohl Trump.

Zdá se ale, že Trump se rozhodl postavit na jednu stranu sporu. The Independent podotýká, že Trump sice mluvil o míru, ale jinak připravoval Araby na další kolo sunnitsko-šíitské války. Ve své řeči Trump vyhrožoval nepřátelům, že „jestli si vyberete cestu teroru, váš život bude prázdný, váš život bude krátký a vaše duše bude odsouzena." Rétorika, která jako by vypadla z řečí vůdců Islámského státu,

The Independent. IS je znám jako jeden z největších odpůrců šíitského islámu. Jestliže tedy Trump opravdu myslí svou kritiku Íránu vážně a bude jej chtít „umravnit“, pak vskutku se mu povede něco, za co by mu kromě Saúdské Arábie mohl tleskat i IS.