Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump bez peněz? Rozjel novou hru a shání sponzory pro svojí kampaň

Donald J. Trump
Donald J. Trump
Foto: Facebook

Trump - Donald Trump učinil první kroky k zajištění financí pro rozhodující etapu kampaně, v níž se patrně utká s Hillary Clintonovou. Realitní magnát včera prohlásil, že existuje čtyřicetiprocentní možnost, že viceprezidenský úřad nabídne některému ze svých bývalých rivalů.

Trump ve čtvrtek jmenoval Stevena Mnuchina, šéfa velké investiční skupiny Dune Capital, finančním ředitelem své kampaně. Jeho hlavním úkolem bude zajistit dostatečný finanční tok ve volebním boji, který 8. listopadu vyvrcholí celostátním hlasováním.

Miliardář Trump si dosud kampaň financoval většinou z vlastních prostředků. Podle AP je mu ale jasné, že k zajištění stamilionů dolarů pro půlroční souboj s Clintonovou by musel bez pomoci sponzorů část svého majetku prodat. Dal už najevo, že k něčemu podobnému příliš chuti nemá.

Trump sice slíbil, že do kampaně investuje "podstatnou sumu peněz", ale zároveň bude usilovat o příspěvky dárců.

"Movití sponzoři ale musejí mít jistotu, že Trump bude seriózním kandidátem a nepodvede je," řekl AP republikánský funkcionář Charlie Spies. Obracet se k cizím lidem s žádostí o finanční podporu je navíc pro Turmpa nezvyklá novinka. V dosavadní kampani shromáždil touto cestou jen asi 12 milionů dolarů, a to po malých částkách od řadových Američanů přes internet.

Clintonová zatím získala 187 milionů dolarů a do shromažďování peněz se pustila už od loňského listopadu. Většinu května například věnuje oslovováním dárců, za nimiž zajíždí do Michiganu, Kalifornie nebo Texasu. Trump ve svém itineráři podle AP žádnou takovou cestu nemá.

Clintonová dokonce založila nový fond nazvaný "Zastavte Trumpa", jehož cílem je znemožnit kontroverznímu republikánskému kandidátovi dostat se do Bílého domu.

Pro Trumpa byly v dosavadní kampani zlomové úterní primárky v Indianě, po kterých odstoupili jeho rivalové Ted Cruz a John Kasich.

Portál The Hill loni v listopadu napsal, že Trump považuje za svého možného viceprezidenta Cruze, který se později stal jeho hlavním sokem. "Mám ho rád," řekl tehdy Trump o texaském senátorovi, kterého pak v kampani nazýval "ulhaným Tedem".

CNN s odvoláním na spolupracovníky Trumpa informovala o tom, že na vznikajícím seznamu možných kandidátů je například guvernérka Nového Mexika Susana Martinezová a guvernérka Jižní Karolíny Nikki Haleyová.

Haleyová, o níž se hovoří jako o nadějné republikánské političce a která podpořila jiného republikánského uchazeče Marca Rubia, se k Trumpovi stavěla kriticky, v lednu například varovala před pokušením následovat volání sirén těch nejnahněvanějších hlasů.

Ve středečním rozhovoru se CNN Trump nevyloučil ani guvernéra Ohia Kasicha. "Myslím, že John bude v Ohiu velmi užitečný," řekl.

Témata:  Donald Trump Hillary Clintonová USA

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy