reklama

V Německu žije přes čtyři miliony muslimů, statistický úřad ale připomíná, že toto číslo je pouze orientační, protože při posledním sčítání lidu byla odpověď na otázku na vyznání pouze dobrovolná. Většina muslimů jsou lidé, kteří přišli do tehdejšího Západního Německa za prací v 50. a 60. letech, a jejich rodiny. Jen malá část jsou Němci, kteří k islámu konvertovali.

Téměř dvě třetiny Němců, kteří islám nevyznávají, nemá mezi svými známými žádného muslima.  U mladší generace jsou ale podle průzkumu kontakty mezi muslimy a nemuslimy silnější. Zhruba polovina lidí ve věku od 18 do 24 let uvedla, že má v okruhu svých blízkých přátel a známých někoho, kdo vyznává islám. U starších věkových skupin dosahuje tento podíl zhruba jedné třetiny.

Vztahy s muslimy sílí také s rostoucím vzděláním. Zatímco jen 28 procent lidí se základním vzděláním uvádí, že má mezi známými muslima, u vysokoškoláků to je 42 procent.

Podle autorů průzkumu je tato skutečnost překvapivá vzhledem ke skutečnosti, že muslimové žijící v Německu mají v průměru nižší vzdělání než průměrná populace. Analytici YouGov připisují silnější kontakty vzdělanějších lidí s muslimy tomu, že lidé s vyšším vzděláním a s vyššími příjmy jsou obecně otevřenější k tomu, aby společnost byla pestrá.

60 procent Němců má pocit, že počet muslimů ve společnosti roste. Zároveň se ale velká většina lidí (87 procent) nikdy nesetkala s radikálními vyznavači islámu.