Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Královna Alžběta II. navštívila v nemocnici dětské oběti atentátu

Alžběta II.
Alžběta II.
Foto: Daily Telegraph

Manchester - Královna Alžběta II. dnes navštívila dětskou nemocnicei v Manchesteru, kde se léčí oběti pondělního teroristického útoku. Vyšetřování atentátu postupuje rychle, oznámil dnes šéf místní policie Ian Hopkins.

Alžběta II. se setkala s některými mladými pacienty a hovořila s personálem, napsal britský deník The Guardian. Nemocnice podle něj přijala 12 dětí mladších 16 let. Když panovnice zdravotnické zařízení opouštěla, aplaudovaly jí davy lidí. Další podrobnosti návštěvy zatím nejsou známy.

Hopkins dnes uvedl, že dosavadní zatčení ve snaze rozkrýt možnou teroristickou síť zodpovědnou za útok jsou "významná". Předměty zabavené při raziích jsou podle něj pro vyšetřování "velice důležité".

Hopkins potvrdil, že ve vazbě zůstává osm lidí. Policie podle něj dnes podniká další zátahy a razie budou pokračovat i v dalších dnech.

Britské zdravotnické úřady dnes oznámily aktualizovanou bilanci zraněných. V nemocnicích bylo podle nich po útoku ošetřeno 116 lidí a 75 jich zůstává hospitalizováno v osmi různých zařízeních. Dvacet tři z nich je ve vážném stavu. Leží na jednotce intenzivní péče, což ale podle prohlášení úřadů neznamená, že jsou v kritickém stavu.

Zpravodajský server BBC News dnes citoval bezpečnostní činitele, podle nichž protiteroristické složky v Británii od roku 2013 zmařily 13 teroristických útoků.

Britská premiérka Theresa Mayová dnes uvedla, že v platnosti zůstává kritický, tedy nejvyšší stupeň ohrožení terorismem. Veřejnost by podle ní měla být bdělá.

Premiérka se vyjádřila také k únikům citlivých informací o vyšetřování atentátu do amerického tisku, podle britských médií patrně z amerických tajných služeb, které si s britskými bezpečnostními úřady vyměňují data. Mayová uvedla, že při setkání s Donaldem Trumpem na okraj dnešního summitu NATO v Bruselu dá šéfovi Bílého domu "jasně najevo", že sdílené informace musejí zůstat utajené.

Témata:  Královna Alžběta II. výbuch v aréně v Manchesteru Velká Británie

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy