Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusové si postaví vlastní vrtulníkové výsadkové lodě, mají být podobné Mistralům

Tonnerre - Třída Mistral je třída vrtulníkových výsadkových a velitelských lodí francouzského námořnictva (francouzské označení je BPC – Bâtiments de Projection et de Commandement).
Tonnerre - Třída Mistral je třída vrtulníkových výsadkových a velitelských lodí francouzského námořnictva (francouzské označení je BPC – Bâtiments de Projection et de Commandement).
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Moskva - Rusko začne stavět vlastní vrtulníkové výsadkové lodě, které budou obdobou francouzské třídy Mistral. Výzbrojní program pro roky 2018 až 2025 má být definitivně schválen ke konci letošního roku.

"Stavba vrtulníkové lodi trvá v průměru čtyři roky, a tak odhaduji,, že to bude někdy okolo roku 2022," odpověděl náměstek ruského ministra obrany Jurij Borisov novinářům na otázku, kdy by ruské vojenské námořnictvo mohlo první plavidla obdržet.

Rusko si v roce 2011 objednalo dvě vrtulníkové lodi třídy Mistral ve Francii, miliardový kontrakt ale nakonec Paříž pod vlivem ruské anexe Krymu na jaře 2014 zrušila.

Mistraly postavené pro Rusy skončily v Egyptě, který pro ně také zakoupil ruské vrtulníky, vyrobené původně pro ruské mistraly.

Témata:  Rusko Ruská armáda lodě třídy Mistral

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.