reklama

Čína tento krok ostře kritizovala, hodnocení podle ní vychází z nevhodné metodologie, potíže ekonomiky zveličuje a reformní snahy vlády podceňuje.

Moody's sice věří, že čínské reformy mohou nárůst zadlužení zpomalit, ale dluh nijak podstatně nesníží. V internetovém přenosu, který agentura Reuters monitorovala, to uvedla představitelka agentury Marie Dironová. Překoná-li růst zadlužení limity agentury Moody's, stupeň A1 Číně dlouho nevydrží, doplnil viceprezident úvěrové strategie agentury Li Siou-ťün. K výši dluhu a termínu dalšího hodnocení se však blíže nevyjádřil.

Čínský dluh nyní představuje zhruba 300 procent hrubého domácího produktu země. Moody's předpokládá, že růst čínské ekonomiky se v nadcházejících letech zpomalí na asi pět procent z 6,7 procenta v loňském roce. Podle Pekingu má letos činit 6,5 procenta.

Moody's ve čtvrtek zhoršila také úvěrová hodnocení Hongkongu. Svůj krok odůvodnila těsnými politickými, hospodářskými i finančními vazbami částečně autonomního území Hongkongu na pevninskou Čínu. Moody's snížila rating závazků v domácí i zahraniční měně na Aa2 z dosavadního stupně Aa1. Ratingový výhled změnila ze stabilního na negativní, nicméně poznamenala, že rizika ovlivňující rating jsou vyvážená.

Vláda Hongkongu s rozhodnutím agentury zásadně nesouhlasí a označila ho za mechanické. Ministr financí Paul Chan prohlásil, že Moody's přehlíží zdravé ekonomické základy, odolný bankovní sektor i silnou finanční pozici Hongkongu.

Konkurenční agentura Standard & Poor's loni v březnu stejně jako Moody´s zhoršila výhled svých ratingů Číny. S&P přitom hodnotí spolehlivost čínských finančních závazků ještě o jeden stupeň výše, než je dosud hodnotila Moody´s i další agentura Fitch. Čína má tak u S&P mnohem lepší známku než všechny ostatní rozvíjející se tržní ekonomiky i mnohé rozvinuté země.