Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zpravodajská roztržka je zažehnána: Británie si opět vyměňuje informace s USA

San Francisco
San Francisco
Foto: Pixabay

Londýn - Roztržka mezi britskými a americkými agenty kvůli úniku informací v souvilosti s atentátem v Manchesteru se uklidňuje, zpravodajské služyb obou zemí si opět začaly vyměňovat zprávy.

Po pondělním atentátu unikly do amerických médií citlivé informace, jako například totožnost předpokládaného atentátníka Salmana Abediho či fotografie částí důmyslné bomby z místa činu.

Přerušení výměny informací netrvalo ani 24 hodin. Podle britského listu The Guardian bylo jeho smyslem spíše než skutečné omezení spolupráce vyslat signál amerických partnerům, že úniky informací do médií jsou nepřípustné.

Šéf protiteroristického policejního útvaru Mark Rowley dnes uvedl, že Spojené státy poskytly Británii "nové záruky". Jejich povahu neupřesnil.

Americký prezident Donald Trump ve čtvrtek označil úniky informací z amerických zpravodajských služeb o atentátu v anglickém Manchesteru do médií za hluboce znepokojující. Přislíbil jejich důkladné prošetření a potrestání viníků.

Témata:  Velká Británie USA výbuch v aréně v Manchesteru

Aktuálně se děje

17. května 2024 10:39

Belgický moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění premiéra De Crooa

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy