Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Po teroristickém útoku se objevují radikální návrhy: Preventivně zatýkejte podezřelé muslimy

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Londýn - Británie nemá žádné konkrétní informace, že by během společenských akcí o nadcházejícím prodlouženém víkendu hrozil teroristický útok. Na nadcházející pondělí připadá ve Spojeném království takzvaný Jarní svátek. V zemi zazněl návrh na zatčení tisíců podezřelých osob.

Rádiu BBC to dnes řekl náměstek britské ministryně vnitra Ben Wallace. Ačkoli podle něj nemají úřady žádnou konkrétní informaci o hrozbě atentátu, jsou bezpečnostní složky i zdravotníci plně připraveni na případný zásah.

Informace, které se objevily v médiích, že nemocnice dostaly pokyn, aby byly v příštích třech dnech připravené pro případ teroristického útoku, jsou sice pravdivé, podle Wallace jsou ale reakcí na všeobecně zvýšený stav ohrožení, nikoli na konkrétní hrozbu. "Je to preventivní opatření... Není tu žádná konkrétní hrozba vůči některé z akcí," řekl náměstek ministryně Amber Ruddové.

Náměstek zároveň odmítl výzvy, které se v posledních dnech objevily, aby úřady preventivně pozatýkaly zhruba tři tisíce lidí, kteří jsou na vládním teroristickém seznamu. Podle Wallace by to bylo "kontraproduktivní". "Většina (zadržených) by pocházela z muslimské komunity. To by tu komunitu obrátilo proti nám a to naše policie nechce. Každý policista či policistka by vám řekl, že je to špatný nápad," dodal náměstek.

Britská vláda by podle Wallace měla získat nástroje, jak donutit společnosti jako Facebook, aby mnohem rychleji z internetu odstraňovaly nebezpečný obsah.

Témata:  Velká Británie terorismus muslimové

Aktuálně se děje

17. května 2024 8:57

Internet žije atentátem na Fica. EK tlačí na sociální sítě

Evropská komise vyzvala ve čtvrtek největší digitální platformy včetně Facebooku či TikToku, aby bojovaly proti jakýmkoli šířícím se dezinformacím založeným na záběrech ze středeční střelby na slovenského premiéra Roberta Fica. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Volodymyr Zelenskyj na jednání v Praze. (7.7.2023)

Zelenskyj nešetří Západ. Zmínil strach z porážky Ruska na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev.