Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mladý Brit dal do metra bombu, prý to byl halloweenský žert. Soud se s ním nemazlil

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Londýn - Student Damon Smith (20) dostal 15 let vězení za to, že loni v říjnu umístil podomácku vyrobenou bombu do vozu londýnského metra. Funkční nálož nakonec nevybuchla a samotný obžalovaný tvrdil, že šlo o pouhý "halloweenský žert". Podle policie byl mladík zbraněmi doslova posedlý.

Smith nechal batoh s výbušninou ve vozu metra na lince Jubilee Line. Závažnost jeho činu podle soudce Richarda Markse nelze podceňovat.

Smith bombu sestrojil z hodin za dvě libry (63 Kč), a to pomocí návodu s názvem "Udělej si bombu v matčině kuchyni", který na internet umístil zřejmě některý ze členů teroristické sítě Al-Káida.

Batoh s výbušninou a kuličkovými ložisky nechal poté ve voze londýnského metra. Na opuštěné zavazadlo, které nakonec nevybuchlo, upozornil řidiče na poslední chvíli jeden z cestujících.

Smith sice podle všeho neměl žádné vazby na radikální islamisty, ale v jeho přenosném počítači vyšetřovatelé našli fotografii, na níž Smith pózuje se zbraněmi a která byla označena titulkem "2016 - bojovník Islámského státu".

Obhájce upozornil na znalecký posudek, podle kterého Smith trpí autismem. Porota počátkem května Smithe uznala vinným z držení výbušniny a přiklonila se k názoru žalobců, že počínání mladíka bylo "neuvěřitelně nebezpečné".

Témata:  Velká Británie terorismus soudy

Aktuálně se děje

1. května 2024 15:38

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy