Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

K útoku na autobus s Kopskými křesťany v Egyptě se přihlásil Islámský stát

Islámský stát poprvé promluvil německy, vyhrožuje Merkelové
Islámský stát poprvé promluvil německy, vyhrožuje Merkelové
Foto: Reprofoto YouTube

Káhira - K pátečnímu útoku na koptské křesťany v egyptské provincii Mínjá se dle očekávání přihlásil Islámský stát (IS). Po pachatelích střelby na autobus se pátrá.

Ozbrojenci v pátek zaútočili na autobus a další vozidla s kopty asi 220 kilometrů jižně od Káhiry. Při útoku přišlo o život nejméně 29 lidí a dalších 24 osob bylo zraněno. Mezi mrtvými byla i řada dětí.

Podle svědků autobus a další vozidla s kopty, kteří měli po pouštní cestě namířeno do kláštera svatého Samuela, zastavilo asi osm až deset maskovaných mužů ve vojenských uniformách a následně na věřící začali střílet. Egyptské ministerstvo vnitra uvedlo, že atentátníci na místo přijeli ve třech vozech. Ženám prý sebrali veškeré zlaté šperky. Když útočníci z místa ujížděli, jednomu vozu praskla pneumatika, proto atentátníci zastavili nákladní vůz, zabili jeho posádku, kterou tvořili koptští zedníci, a v odcizeném voze ujeli.

Egyptské letectvo v pátek zaútočilo na šest základen islámských radikálů ve východní Libyi a nálety podle egyptské státní televize pokračují i dnes.

Islamisté, jejichž cílem je svržení vlády prezidenta Abdal Fattáha Sísího, znásobili útoky v Egyptě po svržení tehdejšího islamistického prezidenta z nyní zakázaného Muslimského bratrstva Muhammada Mursího v roce 2013. Radikálové koptské křesťany viní z podpory sesazení Mursího. V zemi platí výjimečný stav.

Mezinárodní letiště v Káhiře funguje bez problémů a lze je využívat i pro případné přestupy na navazující lety bez jakýchkoliv omezení. Obdobně funkční jsou i další mezinárodní letiště v hlavních egyptských turistických destinacích jako jsou Hurghada, Marsa Alam, Šarm aš-Šajch, Luxor anebo Asuán.

Bezpečnostní situace v turistických letoviscích na kontinentálním pobřeží Rudého moře a na jižní Sinaji, jako např. v Hurghadě, Marsa Alam či Šarm aš-Šajchu, je v současné době klidná. MZV ČR však mimo výletů organizovaných turistickými kancelářemi nedoporučuje jakékoliv individuální cestování po Sinajském poloostrově. Ministerstvo také výslovně varuje před jakýmikoliv cestami do severní části Sinajského poloostrova.

Témata:  Islámský stát teroristické útoky v Egyptě Egypt

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy