Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pákistán po měsíci znovu otevřel hraniční přechod s Afghánistánem

Pákistán
Pákistán
Foto: Pixabay

Islámábád - Pákistánské úřady znovuotevřely hraniční přechod s Afghánistánem, který byl uzavřen začátkem měsíce kvůli přestřelce, při níž zemřelo 15 lidí. Kábul rozhodnutí uvítal. Oba státy se domluvily, že budou v pohraničním městě Čaman dodržovat příměří.

Přechod Čaman leží v jihopákistánské provincii Balúčistán a patří k nejdůležitějším přechodům mezi oběma zeměmi. Pákistán znovuotevření přechodu zdůvodnil "humanitárními důvody". 

Při přestřelce z 5. května tam přišlo o život devět Pákistánců a šest Afghánců. Podle Pákistánu afghánští vojáci tehdy začali střílet na Pákistánce, kteří sčítali místní obyvatelstvo. Afghánistán naopak tvrdí, že přestřelku zahájila pákistánská bezpečnost.

Vztahy mezi Pákistánem a Afghánistánem jsou v poslední době velmi napjaté. V letošním roce byly hraniční přechody mezi oběma zeměmi již dříve na několik týdnů uzavřeny.

Pákistán obviňuje Afghánistán, že podporuje pákistánské teroristy, kteří se podíleli na sérii násilných útoků v Pákistánu a prchají přes hranici. Afghánistán zase Pákistán viní z podpory Talibanu.

Témata:  Pákistán Afghanistán EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

8:42

ANO by v březnu vyhrálo sněmovní volby. Zvýšila se podpora mimoparlamentních stran

Jen pět politických stran nebo hnutí by se dostalo do Poslanecké sněmovny podle březnového volebního modelu agentury Median. Volby by s velkým náskokem vyhrálo opoziční hnutí ANO, které by volilo 32 procent voličů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy