Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zruším klimatickou dohodu, řekl prý Trump svým důvěrníkům

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington - Americký prezident Donald Trump chce zrušit pařížskou dohodu o globálním snižování emisí skleníkových plynů, kterou loni odsouhlasila administrativa tehdejšího šéfa Bílého domu Baracka Obamy. Prý to řekl svým dvěrníkům.

Dokument o celosvětové ochraně klimatu byl jedním z klíčových témat summitu sedmi nejvyspělejších ekonomik v italské Taormině, který skončil v sobotu.

Vůdci zúčastněných zemí se tam dohodli, že USA nechají stran dohody ještě čas na rozhodnutí. Trump pak na twitteru napsal, že konečné rozhodnutí ohledně pařížské dohody učiní příští týden.

Podle zpravodajského serveru Axios Trump řekl svým důvěrníkům, včetně šéfa Agentury pro ochranu životního prostředí (EPA) Scotta Pruitta, že od dohody o celosvětové ochraně klimatu odstoupí.

Pařížská dohoda nabyla účinnosti loni v listopadu. Ze 195 signatářů ji dosud ratifikovalo 147, včetně Číny, Indie a USA, tedy zemí, které produkují nejvíce emisí skleníkových plynů. ČR ratifikaci dohody zatím nedokončila. Senát schválil ratifikaci minulý měsíc, ve Sněmovně se ale debata protahuje.

Témata:  Donald Trump USA Klimatický summit v Paříži

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy