Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V čele skotského parlamentu zasedne Skotská národní strana

Skotská vlajka
Skotská vlajka
Foto: Pixabay

Londýn - Ve čtvrtečních volbách do skotského parlamentu zvítězila Skotská národní strana (SNP) premiérky Nicoly Sturgeonové. Na druhém místě skončili konzervativci a až na třetím labouristé. Do parlamentu se dostali ještě Zelení (6 křesel) a Liberální demokraté (5 křesel).

Předsedkyně skotských labouristů Kezia Dugdaleová už přiznala porážku a přičetla ji mimo jiné trvajícímu rozdělení skotských voličů v otázce samostatnosti.

Ve 129členném skotském parlamentu obsadí SNP 63 křesel. Přišla tak sice oproti stávajícímu stavu o šest křesel, i přesto první skotská ministryně Sturgeonová už vítězství označila za "historické". Aby mohla SNP sestavit většinovou vládu, bude muset do koalice přizvat další stranu. Podle analytiků jí budou pravděpodobně Zelení, s nimiž by SNP získala v parlamentu většinu 69 hlasů.

Na druhém místě ve volbách skončili se ziskem 31 křesel konzervativci britského premiéra Davida Camerona. Až na třetí místo tak odsunuli labouristy, kteří vedli od roku 1999 do roku 2007 čtyři skotské vlády. Levicová strana předsedy Jeremyho Corbyna získala 24 křesel.

Premiér Cameron na twitteru pogratuloval předsedkyni skotských konzervativců Ruth E. Davidsonové k "historickému výsledku". "Je vůdkyní, která se postaví SNP a Skotsku dá silnou opozici," uvedl.

Témata:  Velká Británie Skotsko Nicola Sturgeonová

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy