Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Udělala Mayová zásadní chybu? Britští konzervativci před volbami oslabují

Theresa Mayová autor: DFID
Theresa Mayová autor: DFID
Foto: Wikimedia Commons

Londýn - Konzervativci britské premiéry Theresay Mayové by podle dnes zveřejněného průzkumu institutu ORB získali 44 procent hlasů, opoziční labouristé 38 procent. Předčasné parlamentní volby jsou napánované na 8. června.

Předvolební ankety čtyř dalších agentur sice předpovídají rozdíl v zisku vládní a opoziční strany od sedmi do 14 procentních bodu, i v těchto průzkumech ale levicoví labouristé náskok konzervativců výrazně snížili.

V dubnu, kdy Mayová ohlásila záměr uspořádat předčasné volby, měli konzervativci v průzkumech o dvacet procentních bodu více než jejich levicoví konkurenti. Vypsáním předčasných parlamentních voleb si chtěla premiérka Mayová zajistit dostatečnou podporu pro nadcházející vyjednávání o odchodu Británie z Evropské unie.

Podle agentury DPA by důvodem rostoucí podpory labouristů mohla být mimo jiné úsporná opatření v oblasti sociálních služeb, která ohlásila britská vláda a která by se dotkla především starších lidí. Premiérka Mayová mezitím od původně plánovaných škrtů pod tlakem už částečně ustoupila.

Britský ministr obrany Michael Fallon dnes popřel informace médií, že by kvůli nepopulárnímu plánu přezdívanému "daň z demence" v konzervativní straně panoval rozkol. "Jsou to jen westminsterské klepy," uvedl Fallon.

Podle politologů by Mayová mohla negativní trend ještě zvrátit, pokud by se jí kampaň podařilo soustředit na osobnosti lídrů obou stran. Většina Britů by ji totiž v čele budoucí vlády viděla mnohem raději než lídra labouristů Jeremyho Corbyna.

Liberální demokraté v průzkumech získali mezi sedmi až devíti procenty, nacionalistická a protievropská Strana nezávislosti Spojeného království (UKIP) mezi čtyřmi a pěti.

Témata:  Theresa Mayová Jeremy Corbyn Konzervativní strana (Spojené království) Labouristická strana volby ve Velké Británii

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy