reklama

Mayová na dnešním setkání Putinovi zopakovala své dřívější tvrzení, podle nějž má Británie nevyvratitelné důkazy, že za útokem na Skripala provedeným nervově paralytickou látkou novičok stojí Rusko. Prohlásila rovněž, že Londýn bude usilovat o to, aby dva představitelé ruské vojenské rozvědky, kteří podle Británie útok provedli, byli pohnáni k odpovědnosti.

"Podle premiérky představuje použití smrtící nervové látky v ulicích Salisbury součást širšího vzorce nepřijatelného chování," uvedla premiérčina kancelář v prohlášení vydaném po jejím setkání s Putinem. "(Premiérka) zdůraznila, že zůstáváme otevření jinému typu vzájemných vztahů, Rusko si ale musí zvolit odlišnou cestu," dodal úřad Mayové.

zdroj: YouTube

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov bez bližšího upřesnění řekl, že Mayová na schůzce s Putinem nadnesla téma bývalého ruského špiona na britské půdě a že jí ruský prezident "poskytl relevantní odpovědi". Mayová a Putin rovněž hovořili o potřebě hledat způsoby oživení vzájemných obchodních vztahů, dodal Peskov.

Vztahy mezi Británii a Ruskem ochladly, když byl loni v březnu v Salisbury na jihu Anglie otráven novičokem bývalý dvojitý agent Sergej Skripal a jeho dcera Julija. Oba byli několik týdnů v kritickém stavu, ale nakonec se zotavili.

Skripal byl agentem ruské tajné služby GRU a v roce 2004 byl odsouzen za spolupráci s britskou rozvědkou. O šest let později se po výměně špionů usadil v Británii. Londýn z útoku na Skripalovy obvinil Rusko. Podle premiérky Mayové šlo o operaci schválenou na nejvyšších místech ruského státu. Moskva jakýkoli podíl na otravě opakovaně odmítla.

Otrava Skripala vyvolala diplomatickou krizi, během níž si Rusko a řada západních států vzájemně vypověděly desítky diplomatických pracovníků.

Putin v rozhovoru s listem Financial Times krátce přes summitem G20 znovu zdůraznil, že Rusko nemá s otravou nic společného. Řekl přitom, že bilaterální vztahy jsou mnohem důležitější než "rozruch kolem špionů, kteří nestojí za zlámanou grešli".

Podle agentury AP se britská ministerská předsedkyně a šéf Kremlu naposledy sešli v roce 2016.