Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kdy bude KLDR schopna raketami zasáhnout americkou pevninu? Bude to už brzy, myslí si experti

Severní Korea
Severní Korea
Foto: Pixabay

Šéf americké DIA, agentury specializující se na obranu a vojenské zpravodajství, uvedl, že je „nevyhnutelné“, že jaderná zbraň vypuštěna ze Severní Koreje zasáhne americkou pevninu. Generálporučík Vincent Stewart před armádním výborem Senátu řekl, že možnost útoku je po nedávném testu jaderné rakety ze strany Pchjongjangu velmi reálná.

Varoval, že pokud bude izolovaná země a její vůdce Kim Čong-un pokračovat „současnou trajektorií, režimu se to nakonec podaří.“ Zároveň ale dodal, že není možné předpovědě, kdy se tak stane. Jeho slova cituje The Independent.

On a ředitel amerických tajných služeb Dan Coates opakovaně varují před problémy, ale zároveň odmítají dát konkrétní odpověď ze strachu, že by mohla odhalit, jaké informace se Američanům podařilo shromáždit o Pyonyangu. 

Coates také vypovídal a řekl, že to, co dělá Severní Korea, představuje „vážné ohrožení národní bezpečnosti“ a že Kim je „agresivní“ velitel. Také dle jeho mínění má KLDR potenciál vyvinout jadernou raketu schopnou dosáhnout západního pobřeží USA, tedy takzvanou mezikontinentální balistickou střelu (ICBM).

O něco konkrétnější byl John Schilling, raketový expert a dopisovatel serveru 38 North, který se zaměřuje na Severní Koreu. Pro Al-Jazeeru uvedl, že severokorejský režim nebude mít funkční ICBM nejméně do roku 2020. 

Témata:  Severní Korea USA severokorejské zbraně

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy