Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Znásilnění ve vídeňském bazénu: Soud migrantovi zmírnil trest, byl prý příliš přísný

soudy
soudy
Foto: Pixmac

Vídeň – Iráckému žadateli o azyl, který ve vídeňském bazénu znásilnil desetiletého chlapce, byl snížen trest. Původně byl v mediálně ostře sledovaném případu odsouzen na šest let, ten mu teď ale byl o třetinu snížen. Stalo se tak poté, co soudce uvedl, že jeho původní trest byl příliš „drakonický“ informují rakouská média.

Jak jsme vás již v minulosti informovali, dne 2. prosince 2015 dvacetiletý Iráčan Amir A. brutálně znásilnil desetiletého chlapce v bazénu Theresienbad ve Vídni. Hájil se tím, že byl ve stavu „sexuální nouze“.

Migrant byl shledán vinným ze znásilnění a odsouzen na šest let, ale na svobodu se muže dostat mnohem dříve, protože soudce nyní snížil jeho trest na čtyři roky. To znamená, že může být na svobodě už v roce 2019, píše list Kronen Zeitung.

Amir A., který přišel do Rakouska z ekonomických důvodů a o kterém bylo zjištěno, že ve svém rodném Iráku nečelil pronásledování, se ke znásilnění přiznal. Řekl, že „neměl sex čtyři měsíce“ a že se jednalo o stav „nouze“.

Roland Kier, útočníkův obhájce, se proti původnímu rozsudku odvolal a tvrdil, že trest za tento trestný čin byl příliš „drakonický“ a „přehnaný“. Kauzu nakonec dostal na stůl rakouský nejvyššího soud. Předseda senátu, soudce Thomas Philipp, nakonec souhlasil s Kierem a řekl, že šestiletý trest je příliš vysoký.

Soudce Philipp v odůvodnění uvedl, že trest ve výši čtyř let je vhodný, protože šlo o ojedinělý incident a Iráčan neměl jinou historii sexuálního zneužívání dětí v Rakousku. Řekl také, že to není případ „mnohaletého zneužívání v rodinném kruhu, které často zanechává vážné následky“.

Soudce také uvedl, že by v úvahu měly být brány také další faktory -například že útočník není starší 21 let a že k činu se přiznal a před soudem vinu doznal.

Mladá oběť podle dřívějších informací po útoku trpí posttraumatickou stresovou poruchou útoku. Už není možné žádné další odvolání, rozhodnutí Nejvyššího soudu je konečné.

Témata:  Rakousko znásilnění soudy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.