Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump odsoudil ubodání mužů, kteří se zastali muslimek. Žádali jej o to desetitisíce lidí

Donald Trump
Donald Trump
Foto: The White House

Washington - Americký prezident Donald Trump dnes odsoudil páteční smrtelný útok na dvojici mužů, kteří se zastali páru muslimských dívek.

Od prezidenta předtím jasné vyjádření požadovaly desetitisíce lidí v internetové výzvě, která zároveň ocenila odvážný čin obětí útočníka, jehož po činu zadržela policie.

"Páteční útoky z Portlandu jsou nepřijatelné. Oběti se postavily nenávisti a netoleranci. Modlíme se za ně," uvedl Trump na oficiálním twitterovém účtu prezidentského úřadu, který má výrazně nižší sledovanost než jeho častěji používaný účet osobní.

Trump, který v loňské kampani nešetřil ostře protimuslimskou rétorikou a hovořil o zákazu vstupu muslimů do Spojených států, v posledních dnech v souvislosti se svou návštěvou Saúdské Arábie prohlášení zmírnil. Mnozí kritici mu však vyčítají, že přispěl k rostoucí nevraživosti vůči vyznavačům islámu v USA.

Podle americké muslimské organizace CAIR za poslední rok vzrostl počet protimuslimských činů v USA o více než 50 procent.

Témata:  Donald Trump muslimové napadení USA

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 11:40

Izraelská armáda se dopouští válečných zločinů? Nové nálezy vyvolaly podezření

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy