Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Írán se vzdal svého plánu na start kosmické lodi s lidskou posádkou

vesmir
vesmir
Foto: Pixabay

Teherán - Írán na příští rok naplánoval start kosmické lodi s lidskou posádkou. Projekt se však kvůli nákladům ruší. Podle expertů byl přišel na zhruba dvacet miliard dolarů (500 miliard korun). Teherán usiluje o dobytí kosmu již několik let.

Íránci údajně už roku 2010 úspěšně do kosmu vyslali raketu, na jejíž palubě byla myš, želva a hmyz. Ve druhé raketě v roce 2015 byla opice, která se vrátila živá.

V únoru 2015 umístil Teherán na oběžnou dráhu kolem Země družici vlastní výroby. Podle agentury IRNA šlo už o čtvrtý satelit místní výroby, který Írán vyslal do vesmíru.

Jako vůbec první Íránec se do vesmíru podívala jako turistka v roce 2006 čtyřicetiletá Američanka íránského původu Anousheh Ansariová. Za let na palubě ruské lodi Sojuz zaplatila 20 milionů dolarů.

V roce 2013 tehdejší íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád prohlásil, že je připraven vzít na sebe riziko a stát se prvním íránským astronautem.

Témata:  Írán vesmir

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy