Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podvýživa, nemoci, války. Každé čtvrté dítě ve světě žije v nevyhovujících podmínkách

Děti, ilustrační fotgorafie
Děti, ilustrační fotgorafie
Foto: Pixmac

Bamako (Mali) - Podle zprávy organizace Zachraňte děti (Save the Children) je život čtvrtiny dětí na světě poznamenán válečnými konflikty, předčasnými sňatky, nedostupnou školní docházkou a nemocemi. Nejhorší je situace v Africe.

Nejlepší životní podmínky mají děti v Norsku, Slovinsku a Finsku, na opačném konci žebříčku jsou naopak Niger, Angola a Mali.

V rozvojových zemích žije v nevyhovujících podmínkách 700 milionů dětí. "Mnohé z nich trpí vražednou směsí chudoby a diskriminace," uvádí se ve zprávě.

Přístup ke vzdělání nemá ve světě 263 milionů dětí, 168 milionů dětí je nuceno pracovat. Kolem 156 milionů dětí trpí podvýživou, nejméně 15 milionů dívek do 18 let ročně uzavírá sňatek a 16 milionů jich ve věku 15 až 19 let porodí dítě.

Válečné konflikty a perzekuce přinutily 28 milionů dětí opustit domov. 11 milionů z nich má status uprchlíka či o něj žádá, 17 milionů dětí žije ve své zemi v uprchlických táborech.

Témata:  děti Afrika

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 16:59

Asii zasáhlo extrémní počasí. Teploty zabíjí desítky lidí

Thajské úřady varovaly ve čtvrtek před novou vlnou veder, v důsledku kterých v této zemi přišlo od začátku roku o život už nejméně 30 lidí. Podle agentury AP se extrémní vedra očekávají v metropoli Bangkok, ale také na severu a severovýchodě země. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy