Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump se obrátil na nejvyšší soud kvůli imigračnímu dekretu, žádá o povolení jeho platnosti

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington - Americký prezident Donald Trump se dle očekávání kvůli spornému imigračnímu dekretu obrátil na nejvyšší soud. Ministerstvo spravedlnosti USA požaduje, aby byla povolena platnost výnosu, kterou pozastavily soudy nižší instance.

Trumpův březnový výnos zakazuje na dobu 90 dnů vstup do USA obyvatelům Íránu, Jemenu, Libye, Somálska, Súdánu a Sýrie a pozastavuje program přijímání uprchlíků. Na rozdíl od první verze vydané krátce po jeho lednovém nástupu do úřadu, která byla podle expertů velmi nepřipravená a plná chyb, se nevztahuje na Irák a nezahrnuje ani majitele již platných víz.

Odvolací soud před týdnem potvrdil neplatnost nařízení s tím, že je diskriminační a nábožensky netolerantní. Podle soudců navíc nemá zásadní význam pro zvýšení bezpečnosti Američanů.

Ministerstvo svou žádost k nejvyššímu soudu opřelo o údajné chyby, kterých se ve svém verdiktu dopustil odvolací soud ve Virginii.

Po březnovém schválení Trumpem navrženého soudce Neila Gorsuche mají v nejvyšším soudu převahu pěti ku čtyřem hlasům zastánci konzervativní linie, na jejichž jednotný názor prezident sází.

Témata:  Donald Trump přistěhovalectví USA

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 12:40

Ukrajinské drony zasáhly dvě ruské ropné rafinerie a vojenské letiště

Ukrajinské drony zasáhly dvě ruské ropné rafinerie a vojenské letiště v rámci rozsáhlého útoku, který Kyjev podnikl v noci na sobotu, uvedl podle AFP zdroj z prostředí tamního resortu obrany.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy