Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mladíci jedli v Tunisku v parku, půjdou do vězení

Tunisko
Tunisko
Foto: Pixabay

Tunis - Soud v severotuniském městě Bizerta poslal na měsíc do vězení čtyři mladíky. Všichni během muslimského postního měsíce ramadánu jedli v parku.

Během ramadánu, který ve většině muslimských zemích zemí začal v sobotu, drží vyznavači islámu půst od rozednění do setmění. Výjimky jsou povoleny pro staré a nemocné lidi, kojící nebo těhotné ženy či malé děti. Po západu slunce půst v daném dni končí a začíná iftár (bohaté jídlo).

V Tunisku přitom neexistuje zákon, který by takovýto prohřešek proti islámu trestal. Napsala to agentura DPA, podle níž také v turistických oblastech zůstávají po celý den otevřeny mnohé kavárny.

Mladíci v parku nejen jedli, ale i popíjeli a kouřili, uvedla tuniská média. Tímto chováním narušili veřejný pořádek a zranili city spoluobčanů převážně muslimské země, řekl mluvčí prokuratury v Bizertě.

Město v nejsevernějším cípu Tuniska při pobřeží Středozemního moře patří mezi turistické destinace. Podle DPA je ale v zemi náboženství citlivé téma od doby, kdy byl v roce 2011 svržen dlouholetý autokratický vládce Zín Abidín bin Alí. Letos také různí islamisté opakovaně vyzývali, aby se půst dodržoval.

Témata:  Tunisko soudy ramadán

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy