Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mezi zraněnými po útoku v Londýně jsou Francouzi či Australan

Dodávka najela do lidí v Londýně (3.6.2017), autor: Martin Lucas
Dodávka najela do lidí v Londýně (3.6.2017), autor: Martin Lucas
Foto: Twitter

Paříž/Londýn/Praha - Při sobotním atentátu v Londýně byli zraněni nejméně dva Francouzi, z toho jeden vážně. Dnes to podle agentury Reuters oznámil Elysejský palác.

Podle australského premiéra Malcolma Turnbulla je potvrzeno také zranění jednoho Australana, jenž je v nemocnici, a úřady prověřují možné zranění druhého australského občana.

Útok si vyžádal šest mrtvých a 48 lidí bylo hospitalizováno.

"Francie činí vše pro to, aby (Británii) pomohla," uvedl úřad nového prezidenta Emmanuela Macrona v prohlášení, ze kterého citovala agentura AFP.

Nejnovější teroristický útok v centru Londýna si v noci na dnešek vyžádal životy nejméně šesti obětí. Oznámila to dnes londýnská policie. Všechny tři útočníky z automobilu, jenž najel do lidí na Londýnském mostě, policie zabila. Policie se podle šéfa protiteroristické jednotky Marka Rowleyho domnívá, že víc útočníků nebylo, ale ještě to musí potvrdit další vyšetřování. Do londýnských nemocnic bylo převezeno více než 30 lidí a mnoho dalších bylo ošetřeno s lehčími zraněními.

Útok se odehrál na mostě přes řeku Temži a v několik set metrů vzdálené čtvrti Borough Market. Na Londýnském mostě nejdřív vjela bílá dodávka vysokou rychlostí na chodník a srazila několik pěších. Útočníci pak pokračovali v jízdě až k tržišti Borough Market, které je plné restaurací a barů. Tam teroristé vystoupili a napadali lidi noži s dlouhou čepelí. Podle CNN pobodali nejméně dvě osoby. BBC s odvoláním na jednoho ze svědků informovala, že atentátníci křičeli: "Toto je pro Alláha".

V Borough Market teroristy zastřelila policie. BBC zveřejnila fotografii údajně postřelených útočníků. Jeden z nich měl k tělu připoutány "kanystry". Policie potvrdila, že podezřelí měli na sobě patrně atrapy vest naplněných výbušninami.

Témata:  Velká Británie teroristické útoky v Londýně

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 15:39

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy