Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Koncert pro oběti z Manchesteru se navzdory útoku uskuteční

Londýn
Londýn
Foto: Pixabay

Londýn - Dnešní benefiční koncert na podporu obětí květnového teroristického útoku v britském Manchesteru se uskuteční i přes sobotní atentát v Londýně.

Britským médiím to potvrdil manažer zpěvačky Ariany Grandeové, při jejímž koncertě v Manchesteru se odpálil sebevražedný atentátník. Zabil 22 lidí.

Na dnešním charitativním koncertě vystoupí kromě Grandeové i Justin Bieber, Coldplay, Katy Perryová a další hvězdy populární hudby. Koncert pro 50.000 diváků na manchesterském kriketovém hřišti Old Trafford bude živě přenášet BBC.

Nejnovější teroristický útok v centru Londýna si v noci na dnešek vyžádal životy nejméně sedmi obětí a desítky zraněných. Atentát se odehrál na mostě přes řeku Temži a v několik set metrů vzdálené čtvrti Borough Market.

Všechny tři útočníky z automobilu, jenž najel do lidí na mostě, policie zastřelila. Útok odsoudila řada státníků, včetně českého premiéra Bohuslava Sobotky a amerického prezidenta Donalda Trumpa. Britské politické strany podle médií kvůli útoku přeruší kampaň na národní úrovni před čtvrtečnímu volbami, Konzervativní strana to již potvrdila.

Policie i britská premiérka Theresa Mayová uvedli, že incidenty byly patrně teroristickými činy. V Londýně se kvůli atentátu sejde vládní výbor pro krizové situace COBRA a kolem 11:00 SELČ se očekává prohlášení předsedkyně vlády.

Na Londýnském mostě nejdřív vjela bílá dodávka vysokou rychlostí na chodník a srazila několik pěších. Útočníci pak pokračovali v jízdě až k tržišti Borough Market, které je plné restaurací a barů. Tam teroristé vystoupili a napadali lidi noži s dlouhou čepelí. Podle CNN pobodali nejméně dvě osoby. BBC s odvoláním na jednoho ze svědků informovala, že atentátníci křičeli: "Toto je pro Alláha".

Témata:  Velká Británie Londýn teroristické útoky v Londýně výbuch v aréně v Manchesteru

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy