Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Atentátníci na sobě měli sebevražedné vesty a maskovali se jako fotbaloví fanoušci

Dodávka najela do lidí v Londýně (3.6.2017)
Dodávka najela do lidí v Londýně (3.6.2017)
Foto: Twitter

Londýn – Tři útočnici v sobotu v noci zabili nejméně šest lidí, dalších asi 50 bylo zraněno. Úřady hodnotí incident jako teroristický čin, o jeho pozadí či útočnicích ale zatím nejsou dostupné žádné informace. Podle fotografií z místa činu je však patrné, že jeden z útočníků na sobě měl falešnou sebevražednou vestu.

Italský fotograf Gabriele Sciotto, který pořídil fotografie mrtvých těl atentátníků, řekl BBC: ‚Běžel jsem na místo činu. Všiml jsem si tří mužů s výbušnými pásy na hrudi.“ Viděl prý také to, jak je policie pronásledovala a zastřelila.

„Muži se dali na útěk a policisté se snažili dostat se mezi ně a dav lidí. Přišli další policisté a za pár sekund po krátkém radiovém rozhovoru ty tři zastřelili,“ popsal Sciotto, které se vydal do baru u Borough Marketu, aby sledoval přenos finále fotbalové Ligy mistrů mezi Realem Madrid a Juventusem Turín.

London terror attacks: The photographer of this image says it shows the attacker on the ground (Pic: Gabriele Sciotto) pic.twitter.com/mId3dHtHh2

— Sky News (@SkyNews) 4. června 2017

Nejméně jeden z útočníků na sobě měl kanystry, které měly být součástí sebevražedné vesty. Jak ale píše The Guardian, šlo o pouhé atrapy. „Kanystry nevypadaly skutečně, vypadaly jako hračky, nebyl jsem příliš vyděšený,“ přiznává fotograf. Jeho fotografie také ukazuje, že terorista na sobě měl dres londýnského Arsenalu, aby splynul s londýnskými fotbalovými fanoušky.

Podle Daily Mail použili atentátníci dodávku vypůjčenou z hobbymarketu B&Q. Podle svědků, které citují britská média, teroristé po vystoupení z dodávky volali: „To je pro Alláha“. To pro BBC potvrdil svědek Eric Seguenzo.

Tyto útoky přišly jen pár dnů poté, co Islámský stát pomocí šifrované služby pro zasílání zpráv Telegram vyzval muslimy k útoku nákladníni automobily a vozidly v době svatého měsíce Ramadánu. Te začal asi před týdnem. 

Témata:  Velká Británie teroristické útoky v Londýně

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 11:32

Biden chce debatovat se svým republikánským oponentem Donaldem Trumpem

Joe Biden v pátek vyjádřil ochotu debatovat se svým pravděpodobným republikánským oponentem Donaldem Trumpem později na podzim. Toto prohlášení bylo dosud nejvyhraněnější Bidenovo stanovisko k této záležitosti. Informace převzala agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy