Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nevidomý španělský chlapec slaví úspěch, stal se z něj rozhlasový komentátor fotbalu

Fotbal, ilustračni fotografie
Fotbal, ilustračni fotografie
Foto: Michal Kalášek, EuroZprávy.cz

Barcelona - 11letý chlapec Pere Ribes je od narození je nevidomý, přesto se z něj stal fotbalový komentátor v rozhlase. Někteří nechápou, jak může popisovat něco, co nevidí. On sám pochybnosti vyvrací.

"Když dělám v rádiu, vidím zcela jasně," řekl listu La Vanguardia Pere Ribes, který spolu s vidícími staršími kolegy komentuje zápasy nižší fotbalové soutěže v místním rozhlase španělského města Olot.

"Myslel jsem, že dát gól nemůže být tak těžké. Vezmeš míč do rukou, běžíš a hodíš ho do brány," vzpomněl s úsměvem na své původní představy o fotbale Ribes. Posléze mu spolužáci ze třídy vysvětlili, jak se vlastně fotbal hraje.

Pere Ribes z města Olot, které leží asi 100 kilometrů severně od Barcelony, měl od malička velký sen. Stát se sportovním komentátorem. I proto trávil hodiny a hodiny posloucháním rádia, zejména když se vysílaly přímé přenosy z fotbalových zápasů.

Když byl jednou jako divák na zápase místního fotbalového týmu Olot s klubem Nastic Tarragona, potkal tam novináře Davida Planellu, který zápas komentoval a který byl náhodou i bývalým žákem Ribesovy matky. A tak se Pere dostal do komentátorské kabiny na stadionu a spolupráce byla na světě.

"To setkání bylo magické, zůstal s námi celý zápas, i když tehdy jsme mu ještě slovo nedali. Jednoho dne ale příležitost dostal a už to bylo definitivní," popsal začátky chlapcovy komentátorské kariéry Planella.

"Komentovat fotbalový zápas není jen říkat, kde se který hráč v poli zrovna nachází. Podle mě je klíčové poslouchat sportovního redaktora a nechat se unést jeho vášnivými komentáři," vysvětlil Pere.

Témata:  fotbal zajímavosti Španělsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.