Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

To nejhorší teprve přijde. letošní ramadán bude krvavý, myslí si expert

Islamisté, ilustrační fotografie
Islamisté, ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto Al-Jazeera

Pumový útok v Kábulu, který minulou středu zabil nejméně 90 lidí a 400 dalších zranil, mohl být zvěstí toho, že letošní ramadán, islámský posvátný postní měsíc, bude velmi krvavý. S tímto názorem vystoupil v komentáři pro server CNN bezpečnostní analytik Peter Bergen, který působí jako profesor na z Arizonské státní univerzitě.

Islámský stát to vidí jinak

V minulosti se k Ramadánu přistupovalo jako k měsíci míru a klidu, poukazuje expert. Připomíná, že zmocněnci OSN, světoví politici a dokonce i povstalecké skupiny vyzývali ke klidu zbraní v příslušných částech světa.

"Islámský stát (IS) to vidí jinak," deklaruje profesor. Vysvětluje, že ačkoliv je ramadán měsícem, kde drtivá většina muslimů slaví a modlí se, IS vyzívá své stoupence k páchání zvěrských teroristických útoků.

Tento rok nepředstavuje výjimku, konstatuje Bergen. Dodává, že IS prostřednictvím svého YouTube kanálu a jednoho ze svých populárních elektronických časopisů zvaného Rumiyah volá po atentátech v průběhu ramadánu.

Podle odborníka to vypadá, že teroristé zřejmě volání IS vyslyšeli. Minulý pátek tak ozbrojenci v Egyptě spustili palbu na autobus přepravující koptské křesťany, přičemž jich 28 zabili, uvádí Bergen. Doplňuje, že k akci se přihlásil právě samozvaný chalífát.

Uplynulé úterý pak dva výbuchy v Bagdádu zabily nejméně 22 osob, pokračuje profesor. Konstatuje, že šlo o mimořádně odporný úder, kdy jedna nálož explodovala před stánkem se zmrzlinou, většinu obětí tvořily ženy a děti, přičemž k akci se opět přihlásil IS.      

Pak minulou středu přišel masakr v Kábulu, kde masivní nálož ukrytá v nákladním voze vybuchla v diplomatické čtvrti v centru města, uvádí analytik. Poukazuje, že většinu obětí, jak je v případě takových útoků běžné, tvořili běžní Afghánci a oproti původnímu odhadu 90 mrtvých, počet zabitých stále roste. "Taliban popřel odpovědnost za výbuch v Kábulu, což může znamenat, že i za tímto útokem stál IS," varuje Bergen.

Profesor svůj komentář sepsal před sobotním atentátem v Londýně, kde trojice útočníků nejprve najela dodávkou do davu chodců a následně pobodala několik desítek lidí. Při útoku zemřelo nejméně 7 osob. V tomto světle se zdá, že Bergen měl pravdu, když napsal:

"Pokud se lze poučit z historie, tyto útoky během ramadánu se zřejmě neomezí jen na Blízký východ a Asii," očekával odborník. Podotkl, že již v květnu loňského roku mluvčí IS vyzval k útokům na západní cíle během ramadánu.

Neuplynul ani měsíc a Omar Mateen dne 12. června 2016 zabil 49 lidí v gay klubu v Orlandu na Floridě, připomíná profesor. Dodává, že Mateen během útoku, který byl nejhorším spáchaným na americkém území od 11. záři 2001, deklaroval svou příslušnost k IS.

Osudná noc moci         

Bergen odkazuje na svého kolegu Michaela Smithe II, který zevrubně zkoumá propagandu IS, přičemž již předminulý týden varoval, že zpravodajský portál džihádistů Nashir vyzval k útokům na západní cíle, obdobně jako loni.

"Tyto výhružky je třeba brát vážně," deklaruje profesor. Soudí, že to platí především o 27. dnu ramadánu, známém jako noc moci, který je pro muslimský svět mimořádně posvátný, jelikož právě tehdy údajně prorok Mohammed obdržel první verše Koránu.

Loni tento den připadal na 2. července, přičemž útočníci hlásící se k IS tehdy v bangladéšské Dháce zmasakrovali 20 lidí v restauraci populární mezi zahraničními turisty, píše analytik. Dodává, že ve stejný den IS odpálil nálož v autě v Bagdádu, která o život připravila více než 200 osob.

Bezpečnostní složky od Afghánistánu po USA by tak během celého ramadánu měly být v plné pohotovosti, apeluje profesor. Uzavírá tím, že to platí především od 27. dni postního měsíce.

Témata:  terorismus ramadán Islám

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy