Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Peking vězní aktivisty z kauzy firem Ivanky Trumpové, Američané žádají jejich propuštění

Věznice
Věznice
Foto: Pixabay

Washington/Peking - Spojené státy vyzvaly Čínu, aby propustila tři aktivisty, kteří zkoumali pracovní podmínky u čínských dodavatelů Ivanky Trumpové. Peking v reakci sdělil, že všichni tři aktivisté jsou vyšetřováni pro podezření, že zasahovali do "běžného výrobního procesu" a že nelegálně používali "profesionální sledovací zařízení".

Na konci května vyšlo najevo, že jeden z členů newyorské nevládní organizace China Labor Watch (CLW) byl uvězněn a další dva se pohřešují.

Trojice mužů - Chua Chaj-feng, Li Čao a Su Cheng - je podle právního zástupce jednoho z nich držena ve vazbě ve městě Kan-čou na jihovýchodě Číny. Dozorci právníkovi dovolili navázat kontakt s jeho klientem údajně "na méně než minutu", bez bližších detailů mu také řekli, že se v cele "stala nehoda".

"Vyzýváme Čínu, aby je okamžitě propustila," uvedlo americké ministerstvo zahraničí. Mluvčí čínské diplomacie Chua Čchun-jing uvedla, že trojice aktivistů byla zatčena a je vyšetřována. "Jejich případ je řešen v souladu se zákony a žádná země nemá právo vměšovat se do tohoto právního procesu," dodala mluvčí.

Aktivisté podle CLW od března shromažďovali důkazy, že továrny skupiny Chua-ťien ve městě Kan-čou v provincii Ťiang-si a ve městě Tung-kuan mezi Hongkongem a Kantonem na jihu země nutí zaměstnance k přesčasům za plat menší, než je zákonem stanovená minimální mzda, což údajně maskovaly falešné výplatní pásky.

Témata:  Čína USA věznice Ivanka Trumpová

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy